-
Stark gulsvart säsongspremiär och seger i Måsenstafetten för herrarna!
I helgen har ett gäng av Tunas elitlöpare öppnat säsongen med tävlingar i Nyköping med natt på fredag kväll, långdistans på lördag och Måsenstafetten på söndag. Det bjöds på snabblöpt och härlig terräng och för flera av oss var det framför allt efterlängtat med barmark igen!
Många av Tunalöparna visade på fin vårform redan nu med flera starka insatser i de olika loppen. Resultatmässigt toppades helgen med en övertygande seger för herrarnas förstalag i hård konkurrens på Måsenstaffen. Laget som bestod av Jesper, Joakim, Viktor och Henrik tog kommandot redan från start och med fyra stabila lopp i rad höll man ledningen genom hela stafetten. Även herrarnas andralag var med i toppen och satte färg på stafetten med en slutplacering som 8a. I damklassen spurtade Alma in laget med 3/4 tunalöpare på plats 26.
Nu ser vi fram emot kommande tävlingshelger efter en stark gulsvart premär i skogen!
-
Erica Edman ny i Tuna!
Vi vill börja med att hälsa Erica varmt välkommen till Stora Tuna OK!
Här följer en närmare presentation för att lära känna Erica lite mer:
”Jag startade min orienteringskarriär i Korsnäs IF OK som under den tiden hade gula tävlingsdräkter, vilket känns lovande nu när jag igen får ta på mig en gul tävlingsdräkt.
Vilka är dina främsta meriter?
Natt SM guld som junior, 10:a på lång SM nu i höstas. Jag fick äran att representera landslaget under Euromeeting även det i höstas. Jag har även ett antal SM guld i skidorientering. I stafettsammanhang så är en 7:e plats på 10 mila främst. Men kanske den främsta meriten av dem alla är att jag är en jäkel på att virka!
Vad är din målsättning med säsongen?
Målsättningen med säsongen är att kunna vara en stabil kugge på alla stafetter. Utöver det så hoppas jag på att jag har tagit ett steg till i min personliga utveckling nu under vintern och att jag höjt min högsta nivå och kan utmana om topp 15 placeringar på SL och SM.
Vad gör du när du inte orienterar?
Jag bor just nu i Stockholm och jobbar som tränare på ett orienteringsgymnasium och på Svenska Skidförbundet, så det blir mycket träning och idrott även på jobbet. Och inte nog med det så pluggar jag också till idrottsvetare… Jag är mycket laddad inför säsongen och längtar tills att få dra på mig Tunatröjan på tävlingar!”
Åter igen välkommen, hoppas den gula tröjan kommer kännas som hemma!
-
Välkommen Ville!
Snön ligger tjock på gator och torg… Med drygt 1,5 månad kvar till julafton har tomten redan varit på besök i Skräddarbacken och lämnat en tidig julklapp vars rim antyder dess innehåll:
”I detta paket, vad kan det vara månntro?
Ett kolmårdstroll, i Falun han bo’
Av tomten får ni en gåva,
Är Olle nu inte längre klubbens Östgötacasanova?”
Med glädjande besked kan klubben presentera ett starkt nyförvärv inför kommande säsong. Ville Johansson, 26 år gammal och fostrad i OK Kolmården, har bestämt sig för att representera Stora-Tuna OK från och med 2024. Med flera föredömliga stafettsträckor för OK Kolmården, 10a på Natt-SM 2023 och ett flertal landslagsuppdrag på juniornivå blir Ville ett starkt tillskott på herrsidan.
Hur ser Herr-UK Staffan Eriksson på klubbens nya tillskott?
”Riktigt kul med Ville i Stora Tuna, han kommer att passa bra in i gänget. Med hans inställning till träning och satsning plus hans skarpa nattkunskap kommer han att bidra, det är jag helt säker på!”
Vi har även tagit ett snack med Ville.
Välkommen till Stora Tuna! Vad fick dig att byta klubb?
Stort tack! Efter ett år i Dalarna har jag insett att jag nog blir kvar här ett tag och då kändes det naturligt att också byta till en klubb nära hemma.
Vad gör du vid sidan av satsningen på orientering?
Jag jobbar som verksamhetsutvecklare på Arctic Paper i Grycksbo. Sen tycker jag det är kul med musik så försöker komma iväg på en del konserter och leta i skivbackar när det finns tid över.
Vad är ditt intryck av klubben hittills?
Trevligt folk, alltid bra stämning på tisdagsträningarna. Sen känner jag flera i klubben sen innan och tycker att det finns ett synsätt på träning och tävling som stämmer bra överens med hur jag själv ser på det.
Vad har du för mål och tankar inför kommande säsong?
Först och främst vill jag få till en bra grundträningsperiod, föregående säsong kantades av en hel del strul. Annars är det att vara i bra slag till de stora stafetterna och SM ett stenkast från Kolmårdsterrängen som är målbilden just nu.
Tre snabba med Ville:
Pontiak Johanzon eller Billy Opel?
Pontiak Johanzon
Åbybacken eller Mördarbacken?
Yxbacken (som den tydligen hette, fel av mig (Henrik))
Jukola eller 10mila?
Helgarderar med båda stafetterna
Intervjun gjord av Henrik Johannesson.
-
Jukola och Venla 2023
I helgen hölls den 74:e Jukolakavlen och den 45:e Venlakavlen utanför Borgå, en stad känt som ”drömmarnas stad”. Damerna gjorde en stark prestation och tog en suverän fjärdeplats i Venla. Herrarna uppfyllde sin dröm genom att vinna för fjärde gången i rad och därmed ha skrivit in sig i Jukolas historia som den första och enda klubb hittills att vinna fyra gånger i rad.
Venlakavlen
Damerna var först ut att äntra den finska terrängen, dessutom i en temperatur på närmare 30 grader. Klubben hade två starka lag på startlinjen. I lag 1 inledde Rebecka Heinrup, följd av Tilda Östberg, Marie Olaussen och Tove Alexandersson. I lag två fanns Amanda Holmgren, Ronja Hugg, Sanna Skoog (Kils OK) samt Emma Bergström.
Rebecka som levererade en fantastiskt bra sträcka på 10mila fick äran att springa den första sträckan i förstalaget. Efter en liten trasslig inledning av loppet stabiliserar Rebecka loppet och springer periodvis helt jämnt med tätlagen. Med en stark avslutning plockar Rebecka 20 platser på loppets sista 1.7 km och växlar ut Tilda på 57e plats, 4:26 min efter tät.
Tilda får också en lite trasslig inledning vid banans första gafflade kontroll men styr sedan upp loppet och springer precis som Rebecka stora delar av banan jämnt med täten. Trots några ytterligare mindre bommar så visar Tilda på en fantastiskt fart i skogen då hon vid växel ändå tagit in 39 platser och har åttonde bästa sträcktid. Marie får kartan, nu på 18e plats och 5:19 min efter tät.
Marie inleder med en liten bom på första kontrollen men springer sedan snabbt och fantastiskt bra tekniskt stora delar av banan innan det blir en förarglig bom på banans sista riktigt svåra kontroll inne i ett ljusgrönt område. Trots bommen på slutet springer Marie jämnt med Sanna Fasth från den första tv-kontrollen och in i mål, vilket ger Tove ett utgångsläge som 11a, 5:56 min efter IFK Göteborg. Marie blev 7a på sin sträcka.
Tove går ut på sista sträckan med cirka 3:30 min upp till topp 5 och springer trots sina slitna ben ett bra lopp där Sara Hagströms höga fart i tät ställer höga krav om bakomliggande lag ska plocka tid. Bortsett från en bom på kontroll 11 gör Tove ett tekniskt bra lopp och avancerar många placering på banans sista halva. I mål spurtar Tove in laget på en föredömlig fjärdeplats, endast 1 min till topp 3 och 5:48 min upp till segrande IFK Göteborg. Med sin starka avslutning hade även Tove bäst tid på sista sträckan.
Trots att vissa i förstalaget inte var helt nöjda med sin tekniska prestation, visar laget en otrolig potential genom att placera sig på en mycket fin fjärdeplats. Nästa gång är det helt klart våra gulsvarta damer man ska akta sig för!
För Lag 2 gav Amanda Holmgren laget en väldigt bra start när hon levererade en mycket stabil förstasträcka som sedan följdes upp av ytterligare tre stabila insatser och laget slutade på 76e plats.Jukolakavlen
Precis som vid vinsten 2019 och 2022 var det Jesper som fick förtroendet att springa den första sträckan, och som han gör det (!!). Med ordentlig kyla och beslutsamhet springer Jesper imponerande bra i tät hela sträckan och ger laget bästa möjliga start på stafetten när han växlar över till Olle som 3a, 37s bakom.
Olle tar emot kartan från Jesper och levererar på ett sätt som att man kan tro att han gjort det förr… Stabil och säker orientering hela vägen gör att Olle kan ligga och avvakta i tät för att sedan spurta in, även han, som 3a, endast 4s bakom.
Joakim fick precis som förra året ta på sig den långa tredjesträckan. Länge såg det ut som att det skulle bli en liknande upplevelse som förra årets sällskapsresa tillsammans med bland annat Rassmus Andersson. Men mitt där i mörkret börjar Joakims kompass dra åt ett annat håll än medresenärernas riktning och faktum var att han där och då hade egen gaffel, en lång sådan. Trots utebliven draghjälp och några mindre misstag lyckas Joakim hålla tredjeplatsen, fast nu 4 min efter ledande Linné.
Med 4 min upp till Oskar Sjöberg i Linné beger sig Anton ut med en tydlig strategi att springa ett tekniskt bra lopp. Sagt och gjort, Anton gör ett viktigt stafettlopp, håller sig borta från de stora bommarna och tappar bara en och en halv minut på en snabbfotad Oskar Sjöberg. Anton växlar ut Henrik som 4a, 5:33 min bakom Linné.
Henrik sticker ut på sträcka fem med Koovees Tim Robertson inom synhåll. Trots ett par inledande misstag kompenserar Henrik med god fart och lyckas springa jämnt med Lucas Basset för Linné i tät. Henrik passerar Koovee och växlar över till Viktor som 3a, 5:38 min efter.
Viktor, som själv sa att han gav sig ut med ”lösa tyglar”, levererar en prestation i världsklass på sträcka 6 och krossar motståndet. Trots att Albin Ridefelt springer bra i täten, lyckas Viktor ta in hela 2:40 minuter och vinner sträckan med samma marginal. Med en kraftfull spurt nerför backen mot sista kontrollen och starkt påhejad av sina lagkamrater ger Viktor Emil en inspirerande möjlighet att jaga vidare på den sista sträckan när han växlar in som tvåa, endast 2:55 minuter efter Linné.
Det som tidigare verkade avlägset kändes plötsligt fullt möjligt – skulle det bli en fjärde seger? Emil är i fantastisk form och befann sig nu i en jagande position, ”bara” tre minuter bakom Linné. Trots att Emil, relativt tidigt på banan, tappar riktningen och hamnar vid fel gaffel, har han ÄNDÅ lyckats minska avståndet med 10s vid den första tv-kontrollen efter 2,4 km. Då insåg nog de flesta hur detta skulle kunna sluta. Därefter minskar Emil avståndet lite hela tiden och tillslut är han hack i häl på en blond norsk kille med blå-röd blus. Av tv-bilderna att döma hade Emil en tydlig taktik: ”Ligga psykande nära, inte dra en meter och sedan avgöra precis på slutet”. Så blev också fallet. Ner mot den näst sista kontrollen tar Emil kommandot och sätter upp hög fart. Först på krönet, där kommer EMIL SVENSK som kan ha gjort den kyligaste avslutningen i mannaminne? Han hade i alla fall bestämt sig för att ”Ekorren” (vandringspriset) skulle hem till Borlänge igen och det var åtminstone tuningarna oerhört glada över.
Denna seger innebär inte bara den fjärde raka vinsten, den innebär också att Stora Tuna OK nu skriver sig in i historieböckerna som den första och hittills enda klubben att vinna fyra segrar i följd. Tidigare har Tampereen Pyrintö vunnit tre gånger i rad mellan 1961 och 1963, liksom Kalevan Rasti mellan 2012 och 2014, men ingen har tidigare lyckats med att vinna fyra gånger i rad.
Förutom framgångarna för förstalaget finns det andra prestationer som är värda att uppmärksamma. Herrarnas andralag börjar starkt med Anton Forsberg, som gör en stabil förstasträcka och överlämnar till Henrik Petrisi. Henrik imponerar verkligen genom att avancera från 71:a plats till 30:e plats på en fantastisk andrasträcka. Han minskar avståndet till täten från 7:34 minuter till 6:46 minuter och placerar sig som 12:e på sträckan. Jonas Carlsson tar vid i en inspirerande position och gör en riktigt bra start på 1,6 km, där han passerar som 22:a lag, 6:35 minuter efter täten. På söndagsmorgonen fullbordar Andrei Lamov prestationen för lag 2 och tar laget i mål på en 71:a plats.
Under helgen var Mattias Mårts med som ensam huvudledare och gjorde allt för att stötta både dam- och herrlöpare på ett så bra sätt som möjligt genom hela helgen. Jag (Henrik) såg hur trött Mattias var på söndagen och insåg vilken uppoffring han gjort för våra duktiga löpare. Så stort tack till både ledare och löpare för en fantastisk helg i Finland!
-
Jukolalagen 2023
Borgå strax öster om Hälsingfors är platsen för årets stora orienteringsfest i Finland.
Venlakavlen inleder helgens tävlande med start lördag eftermiddag kl 14:00 (finsk tid). Tunas två lag ser ut såhär:
Sträcka Längd Stigning Löptid Lag 1 Lag 2 1 6,6-6,7km 160m 45 min Rebecka Heinrup Amanda Holmgren 2 5,2-5,3km 130m 34 min Tilda Östberg Ronja Hugg 3 6,5-6,6km 160m 46 min Marie Olaussen Sanna Skoog 4 7,6-7,7km 210m 51 min Tove Alexandersson Emma Bergström Totalt 26,1km 660m 2 h 55 min Jukolakavlen startar lördag kväll klockan 23:00 (finsk tid). Klubbens två lag plus bonuslaget i form av Team CSI Nordic ställer upp enligt följande:
Sträcka Längd Stigning Löptid Lag 1 Lag 2 CSI Nordic 1 12,6-12,8km 240m 73 min Jesper Svensk Anton Forsberg Rebecka Heinrup 2 12,7-12,9km 285m 76 min Olle Kalered Henrik Petrisi Ulf Fredriksson 3 14,1-14,4km 360m 84 min Joakim Svensk Jonas Carlsson Per Carlsson 4 8,0-8,2km 240m 48 min Anton Sjökvist Jakob Enmark Mats Wallin 5 9,3-9,5km 275m 55 min Henrik Johannesson Markus Lang ???? 6 9,1-9,3km 275m 54 min Viktor Svensk Rikard Claesson Hans Nykvist 7 14,9-15,1km 445m 87 min Emil Svensk Andrei Lamov Hampus Möller Totalt 81,5km 2120m 7 h 58 min Hela tävlingen går att följa via liveresultat här: https://online.jukola.com/tulokset/se/haku/?hakusana_seura=stora+tuna&hakusana_juoksija=
Sändning går att se med svensk kommentering på IOF (https://orienteering.sport/live/) eller YLE.
- maj 2024
- mars 2024
- januari 2024
- november 2023
- juni 2023
- maj 2023
- februari 2023
- januari 2023
- december 2022
- november 2022
- oktober 2022
- september 2022
- augusti 2022
- juli 2022
- juni 2022
- maj 2022
- april 2022
- mars 2022
- januari 2022
- november 2021
- oktober 2021
- september 2021
- augusti 2021
- juli 2021
- juni 2021
- maj 2021
- april 2021
- mars 2021
- februari 2021
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augusti 2020
- juli 2020
- juni 2020
- maj 2020
- april 2020
- mars 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augusti 2019
- juli 2019
- juni 2019
- maj 2019
- april 2019
- mars 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- november 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augusti 2018
- juli 2018
- juni 2018
- maj 2018
- april 2018
- mars 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augusti 2017
- juli 2017
- juni 2017
- maj 2017
- april 2017
- mars 2017
- februari 2017
- december 2016
- november 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augusti 2016
- juli 2016
- juni 2016
- maj 2016
- april 2016
- mars 2016
- februari 2016
- januari 2016
- december 2015
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augusti 2015
- juli 2015
- juni 2015
- maj 2015
- april 2015
- mars 2015
- februari 2015
- januari 2015
- december 2014
- november 2014
- oktober 2014
- september 2014
- augusti 2014
- juli 2014
- juni 2014
- maj 2014
- april 2014
- mars 2014
- februari 2014
- januari 2014
- december 2013
- november 2013
- oktober 2013
- september 2013
- augusti 2013
- juli 2013
- juni 2013
- maj 2013
- april 2013
- mars 2013
- februari 2013
- januari 2013
- december 2012
- november 2012
- oktober 2012
- september 2012
- augusti 2012
- juli 2012
- juni 2012
- maj 2012
- april 2012
- mars 2012
- februari 2012
- januari 2012
- december 2011
- november 2011
- oktober 2011
- september 2011
- augusti 2011
- juli 2011
- juni 2011
- maj 2011
- april 2011
- mars 2011
- februari 2011
- januari 2011
- december 2010
- november 2010
- oktober 2010
- september 2010
- augusti 2010
- juli 2010
- juni 2010
- maj 2010
- april 2010
- mars 2010
- februari 2010
- januari 2010
- december 2009
- november 2009
- oktober 2009
- september 2009
- augusti 2009
- juli 2009
- juni 2009
- maj 2009
- april 2009
- mars 2009
- februari 2009
- januari 2009
- december 2008
- november 2008
- oktober 2008
- september 2008
- augusti 2008
- juli 2008
- juni 2008
- maj 2008
- april 2008
- mars 2008
- februari 2008
- januari 2008
- december 2007
- november 2007
- oktober 2007
- september 2007
- augusti 2007
- juli 2007
- juni 2007
- maj 2007
- april 2007
- mars 2007
- februari 2007
- januari 2007
- december 2006
- november 2006
- oktober 2006
- september 2006
- augusti 2006
- juli 2006
- juni 2006
- maj 2006
- april 2006
- mars 2006
- februari 2006
- januari 2006
- december 2005
- november 2005
- oktober 2005
- september 2005
- augusti 2005
- juli 2005
- juni 2005
- maj 2005
- april 2005
- mars 2005
- februari 2005
- januari 2005
- december 2004
- november 2004
- oktober 2004
- september 2004
- augusti 2004
- juli 2004
- juni 2004
- maj 2004
- april 2004
- mars 2004
- februari 2004
- januari 2004
- december 2003
- november 2003
- oktober 2003
- september 2003
- augusti 2003
- juli 2003
- juni 2003
- maj 2003
- april 2003
- mars 2003
- februari 2003
- januari 2003
- december 2002
- november 2002
- oktober 2002
- september 2002
- augusti 2002
- juli 2002
- juni 2002
- maj 2002
- april 2002
- mars 2002
- februari 2002
- januari 2002
- december 2001
- november 2001
- oktober 2001
- september 2001
- augusti 2001
- juli 2001
- juni 2001
- maj 2001
- april 2001
- mars 2001
- februari 2001
- januari 2001
- november 2000
- oktober 2000
- september 2000
- augusti 2000
- juli 2000
- juni 2000
- maj 2000
- april 2000