Elitverksamhet

Stora Tunas elitverksamhet bygger på att vi ska ge varje löpare det individuella stöd just den löparen behöver oavsett på vilken nivå man ligger.
Klubben arrangerar resor till alla viktiga tävlingar och ser till att det finns ledare, organisation och planering som ger bra förutsättningar för bästa möjliga prestation.
Eftersom flera löpare finns spridda på olika håll i landet ser vi till att underlätta för alla att ansluta till våra arrangerade resor.

På hemmaplan arrangeras träningar både inom klubben och tillsammans med andra klubbar och med Dala Sports Academy för att kunna erbjuda ett utbud som ger alla möjlighet att utvecklas.

För att ge de yngre mest lovande löparna ytterligare möjlighet till utveckling har vi en grupp kallad Team Future, som får extra stöd för att komma ut internationellt och träna och tävla samt ges möjlighet till annat stöd som kan behövas, allt från OL-tekniskt stöd till läkarhjälp.

Den kanske viktigaste delen för att få en bra elitverksamhet är att ha en tillräckligt stor grupp löpare, både damer och herrar som trivs tillsammans och kan sporra varandra till vidare utveckling. Det anser vi att Stora Tuna har!

Junior & Senior kommittén består av
Elitansvarig: Peo Svensk, peo.svensk(at)gmail.com
UK Herr: Staffan Eriksson
UK Dam: Ingrid Alexandersson

Äntligen 10-Mila!

Jesper —  2022-05-06

Imorgon smäller det! Tre år har gått sedan sist, men nu är det äntligen dags för 10-Mila igen. Det blir ett häftigt dygn i Kilsbergsterrängen. Stora Tuna formerar följande åtta lag i de olika stafetterna:

Nu kör vi! ??

Segerlaget. Fr v: Jesper S, Joakim S, Viktor S, Anton S, Emil S och Henrik J

Stafetten inleddes på fredagskvällen med tre nattsträckor i H17. Stora Tunas förstalag levererade på topp med stabila lopp som resulterade i ledning efter inför omstarten. Daglöparna i H17 förvaltade ledningen på bästa sätt. Henrik kunde efter en hård kamp med OK Linne avgöra med en rafflande spurt. Tjejerna hade en hård fight mellan lag 1 och lag 2 som slutade på 19:e och 20:e plats. Våra andra två lag i H17 gjorde även de stabila insatser och slutade på 24:e respektive 44:e plats.

Stigtomta

Jesper —  2022-04-15

I helgen är det dags för stafett igen. Stigtomtakavlen som inleds med tre nattsträckor fredag kväll för H17 och följs sedan upp med omstart och start för resterande klasser på söndag morgon. Tävlingen går att följa via livesändning och liveresultat via Stigtomtas hemsida.

Läs mer om tävlingen på Eventor.

Tuna ställer upp med följande lag i D17 respektive H17.

D17Dam 1Dam 2H17Herr 1Herr 2Herr 3
16,7kmTilda ÖRonja H8,2-8,3kmJesper SHenrik LErik Blo
23,7kmAmanda HMaria B8,2-8,3kmJoakim SAnton FJakob E
37,9kmMaja MFrida S6,2kmViktor SErik LHenrik P
4   4,9kmAnton SOlle KHampus M
5   8,4-8,5kmEmil SNils AErik Bjö
6   8,4-8,5kmHenrik JJonas CMarkus L

I söndags avgjordes årets sista värdetävling med juniorernas Ultralång-SM. Viktor avslutade juniortiden på bästa möjliga sätt, med ännu ett guld! Efter dryga halvtimmen in i loppet lyckades Viktor gå ifrån övriga klungan i H20-klassen. Avståndet mellan honom och klungan låg länge på ca 1 minut men mot mål växte det ytterligare och segermarginalen ner till tvåan Benjamin Näslund blev till slut 2 minuter och 21 sekunder.

I och med Viktors två guld den avslutande helgen på Natt-SM och Ultralång-SM har Viktor tagit 24 medaljer, varav 13 guld, i juniorklass. Faktum är att han bara missat medalj vid två tillfällen som junior, natten 2018 och stafetten 2019.

Ett helt otroligt facit!

Foto: Lars Rönnols från SL på Gotland

Seger på Smålandskavlen

Jesper —  2021-11-01

Den klassiska Smålandskavlen gick i år i skogarna på Vätterns östra sida med mål vid Grännabygdens klubbstuga. Likt de senaste åren avgjordes stafetten med två nattsträckor med gemensam start, för att sedan starta om med en jaktstart på söndag morgon. Tuna ställde i år upp med två herrlag på startlinjen, men tyvärr inget damlag.

Nattlöparena i lag 1, Jesper och Henrik J, gjorde vad de skulle och efter två tuffa nattsträckor hade lag 1 fått en nästintill perfekt start på en andra plats efter ledande Kåre. Henrik P och Anton F inledde för lag 2 och stod även de för stabila insatser på natten.

Efter omstarten på sträcka 3 tog Tuna över ledningen efter att Joakim visat sin benstyrka i de småländska backarna och bjudit på ett mycket fint lopp. Ledningen var då 2 minuter ner till IFK Göteborg och 6 minuter ner till Kåre. För första gången på länge fick Emil ta hand om något annat än sista sträckan den här gången. Istället gjorde han ett stabilt lopp på sträcka 6 och bäddade bra för Viktor på sista som fick hela 6 minuters marginal att gå på. Som om han aldrig gjort något annat tog han över äran att avsluta för Tuna och levererade en klasslopp direkt. Han drygade ut avståndet till samtliga lag, förutom OK Ravinen, vilket till slut resulterade i en klar segermarginal på över 10 minuter ner till våra grannar i Falun med Eskil K på sista sträckan.

Lag 2 med Mattias M, Erik L och Jonas C gjorde alla tre bra lopp och förde in laget på en 21:a plats.

Prispallen i Herrar på Smålandskavlen 2021

Segern i Smålandskavlen innebär att klubbens stafettsvit för herrarna fortsätter. Senast man förlorade en riktig stafett var i maj 2019.