Utrustning

Orientering kräver inte speciellt mycket utrustning men några saker är bra att tänka på.

Både på träning och tävling bör du ha långa byxor och en tröja som täcker mage och axlar, för att skydda kroppen mot kvistar och ris. Undantag är sprint i stadsmiljö då det ofta går bra att springa i kortbyxor och linne. Framförallt byxor och strumpor blir ofta leriga och smutsiga så ta kläder som går lätt att tvätta.

Stora Tuna OK har snygga tränings- och tävlingskläder i klubbens färger och med klubbens logotyp som du kan läsa mer om här. Detta är inget du behöver för att vara med och träna men de flesta som är med och tävlar tycker att det är roligt att visa vilken klubb man springer för. Funktionsmässigt är dessa kläder av bra material som inte blir obekväma eller tappar passformen när de blir blöta.

Upp till vit nivå går banorna mest på stigar och det går bra att springa i ett par oömma joggingskor både på träning och tävling. Från gul nivå eller ca HD12 går banorna mer i terrängen och då är det bra med ett par särskilda orienteringsskor som har kraftig sula och inte suger åt sig så mycket vatten. Sådana skor säljs på sportförsäljningen som finns på de flesta tävlingar.

De flesta som har hållit på i några år har en kompass till hjälp för att passa kartan. De första gångerna vi använder kompass på träningen finns det att låna. Det går att köpa en enkel kompass av ungdomsledarna på träningen för 120 kr. När du har hållit på i några år och vill ha en snabbare och stabilare kompass finns det att köpa i sportförsäljningen på tävlingar.

På de flesta tävlingar används SportIdent som stämplingssystem och då behöver du en pinne. Det finns att hyra på tävlingen (hyran står du för själv) eller så kan du köpa en SportIdent version 5 från ungdomsledarna för 150 kr eller en nyare variant direkt från tillverkaren.

Arrangemang

Samarbetspartners

GULD

BRONS

ÖVRIGA