Jag möter Erik utanför IKEA, ett stenkast från Trafikverkets kontor där Erik arbetar och idel ädel orienteraradel huserar. Han är sin vana trogen mycket punktlig, men överraskar med att inte höja restaurangdelen på Älmhultsföretaget till skyarna.
-Personligen är det faktiskt inte en jättefavorit, men man vet alltid vad man får på IKEA och det är alltid bättre än exempelvis RASTA och andra sunkhak som finns längs med vägarna. Om jag ska lyfta något så är det att naturligtvis att det är BILLIGT och om man inte blivit mätt eller blir hungrig av att gå och handla med sin sambo/fru/man/kompis så är ju 5-kronorskorven en tidlös klassiker.
Vi vandrar likväl in i labyrinten av serietillverkade inredningsattiraljer och möblemang, där Erik självklart guidar den kortaste vägen mot restaurangen.
- Fan, du som journalist betalar lunchen va? Säger Erik, och efter mitt jakande svar vandrar blicken snabbt mot de (i sammanhanget) mer exklusiva varmrätterna. Erik beställer en Laxfilé med fänkålsmix medan jag själv tar 16 köttbullar med gräddsås och potatis. Det märks vem som är noga med kosten inför kommande säsong. Vid kassan räcker dock Erik fram sitt eget kort.
-Jag har IKEA Family kort, så det blir billigare om jag betalar så kan du swisha mig sen! Säger den ekonomiske smålänningen.
Efter att ha forcerat raskt genom kassa och dryckesautomater slår vi oss sedan ner vid ett fönsterbord. På behörigt avstånd från högljudda barnfamiljer. Det är dags att börja intervjun.
Varför väljer du att byta till Tuna?
Den stora anledningen är att jag bor där jag bor och villaköp känns som ett ganska långsiktigt beslut. Jag har varit med och tränat under det senaste året och det verkar vara en bra mix av folk, några normala men många nördar och nördar är ju alltid kul att prata med. Sen springer ju såklart min sambo Lina för Stora Tuna. Berättar Erik och tar den första tuggan av laxfilén.
Du har en 13e plats från EM i Falun som största internationella merit. Vad är målet med din nuvarande orienteringssatsning?
-Personligen gillar jag statistik och när det gäller resultat ska rätt vara rätt och jag kom 14e.
Som du insinuerar i frågan så har jag nog passerat zenit vad gäller min orienteringssatsning men jag tycker det är så pass roligt att träna och framförallt tävla vilket gör att jag nog ska träna ungefär en gång om dagen i vinter. Målen är klara och tydliga.
- Hålla bilringen borta. Se lite bättre ut naken 2019 än 2018
- Vinna Måsenstafetten
- Vinna 10mila
Ni har valt att bosätta er i Skräddarbacken, för vem av er var steget störst, dig eller Lina?
-Hmmm, svår fråga. För mig var nog steget störst att flytta till hus då jag inte kollade på hemnet lika mycket som Lina gjorde. Eftersom jag inte hade några direkta preferenser vad det gäller Borlänge så var nog Skräddarbacksvalet störst för Lina eftersom hon kommer nerifrån Paradiset.
Högst upp i skräddarbacken, ganska nära dig, bor familjen Svensk. Vem av bröderna Svensk känner du dig mest lik?
-Ånyo en svår fråga att besvara. De två yngre bröderna känner jag inte så mycket sedan tidigare så ingen aning om hur de är. Eftersom jag har mörkt hår skulle man kunna anse Joakim och Jesper, dock har de stora vader och jag har ganska små så där mer lik de andra två. Vad gäller personlighetsdrag/speciella böjelser så gillar jag kartor och att åka runt med googlebil likt den äldste brodern, dock inte alls i samma utsträckning. Emil gillar att konsumera idrott på tv något som är helt främmande för Joakim vad jag vet och jag gillar idrott och framförallt OS. Om man ställer frågan på sin spets så skulle jag nog ta med Jocke till en öde ö om jag var tvungen att välja någon. Du får återkomma om 5 år när jag blivit mer bekant med alla bröderna för att då kunna ge ett definitivt svar.
Dessa 4 bröder tar troligtvis en plats i 10-mila laget. Vilken sträcka vill du ha på 10mila?
Jag har kört en del natt de senaste åren så borde bli en sådan sträcka för mig. Om man tittar på inbjudan ser sträcka 3 ut som en riktig gubbsträcka så jag får väl fightas om den platsen med era befintliga gubbar. Att 10mila går i Glimåkra tycker jag personligen är extra kul då det bara är 3 mil från Älmhult där jag är uppväxt.
Du är nyast in, men har troligtvis mest rutin av alla. Vilken roll tror du att du kommer ta i elitgruppen?
Jag får känna på gruppen lite innan jag kan uttala mig om det men jag ska försöka föregå med gott exempel på de samlingar jag är med på och köra alla pass även fast jag är sämre tränad än många av de yngre. Rent erfarenhetsmässigt har jag med mig mycket stafettrutin från SNO och kan nog förmedla en del av det även inom eran grupp.
Vad gör du om 10 år?
Om 10 år jobbar jag väl precis som de flesta andra gör i den åldern. Det är mitt första år i H40 om 10 år så jag ska ha som mål att döda på gubbsträckan på 25manna då. Berättar Erik som verkligen brinner för stafetterna. Något som blir tydligt när man studerar hans meritlista. Seger i 10-mila på Lugnet och guld i både SM-stafetten och Junior VM-stafetten är några av framgångarna.
För att få en ännu bättre bild av smålänningen fortsätter jag med 5 snabba frågor.
Järnvägar eller vägar? Järnvägar går snabbare och är mer spännande och tidtabeller är roliga att studera.
Nattsträcka eller dagsträcka? Är nog egentligen dagsträcka. Gillar DM-stafetter specifikt.
Jörgen Mårtensson eller Johan Ivarsson? Jögge är för alltid den störste.
Ingvar Kamprad eller Bill Gates? Som Älmhultare måste jag svara Kamprad
Tisdagsintervaller eller Långa Natten-Torsdag? Ej varit med på torsdagar än, men det känns som ett pass för mig.
Efter att ha fått utförliga svar på mina långa, och snabba, frågor känner jag mig nöjd med intervjun. För att fira Eriks övergång avslutar vi lunchen med en kalasfika, prinsessbakelse och kaffe, för 19 kr. Det är billigt, det känns bra. Lika bra som att ha Erik i klubben.
Intervju och text: Anton Sjökvist