VM Lång 2018 – Tove vann GULD!

Tove Alexandersson krossar mållinjen som Världsmästarinna på långdistans 2018. Foto & Text: Svenska Orienteringsförbundet.

Tove Alexandersson är världens utan tvekan bästa långdistansorienterare. I dag tog hon sitt tredje raka VM-guld på distansen: ”Jag fick slita rejält där ute, men jag är så fantastiskt glad att jag lyckades hålla ihop hela vägen”, säger Alexandersson.

Sverige tog sin fjärde medalj under VM-veckan i Lettland. Och Tove Alexandersson har bidragit till samtliga. Hon har ingått i det guldvinnande sprintstafettlaget; i det silvervinnande damstafettlaget samt kom tvåa på den individuella sprinten.

I dag följde hon upp detta genom att vara i ledning i princip från start till mål på långdistansen:

– Jag har gjort ett bra lopp. På några ställen har jag kommit lite snett till någon kontroll och har behövt stanna upp. Men jag har inte gjort något större misstag. När jag var inne och varvade hörde jag att jag ledde med en minut. Men jag var trött och kände inte att den ledningen var trygg på något sätt.

Därför är jag så glad att jag höll ihop orienteringen hela vägen för det har varit en dag där jag inte fått något gratis, säger Alexandersson som hade stora problem på tisdagens medeldistans och diskades på grund av felstämpling och sa efter loppet att hon genomgående haft svårt med den lettiska terrängen.
– Jag har bytt taktik. Nu går jag mer på riktning och litar på kompassen och läser inte så mycket på kartan. Jag har varit väldigt noggrann och det har ju lönat sig, säger Alexandersson som i och med dagens guld har tre raka VM-guld på just långdistans.

Hon lämnar alltså VM i Lettland med två guld och två silver:
– Det har varit en händelserik vecka med väldigt mycket upp och ner för min del. Men det är det som jag älskar med mästerskap att det är väldigt mycket känslor, säger Alexandersson.

Silver gick till danskan Maja Alm, en och en halv minut bakom Alexandersson, schweiziskan Sabine Hauswirth tog bronset. Karolin Ohlsson fanns länge med i kampen om bronset men en svag avslutning innebär att hon slutade på sjunde plats. VM-debutanten Lisa Risby inledde svagt men kom in i loppet efter hand och blev 14:e. Sara Hagström sprang in på 22:a plats.
Damer, 9,9 km: 1) Tove Alexandersson, Sverige, 74.04, 2) Maja Alm, Danmark, +1.27, 3) Sabine Hauswirth, Schweiz, +2.26.Övriga svenska placeringar: 7) Karolin Ohlsson, +8.00, 14) Lisa Risby, +16.24, 22) Sara Hagström, +21.11.

Sponsorer

Guld
Brons
Samarbetspartners

Publicerat

i

,

av