Stora Tunas herrar 8:a i Jukola 2018

Det blev en fin 8:e plats för vårt förstalag på Lahti-Hollola Jukola 2018. Vi blev med detta även bästa dalalag precis före Malungs OK. Tävlingen avgjordes i varmt väder och det var besvärande dammigt på arenan och i inledningen av banan. Terrängen var snabb men klurig, särskilt klurigt på de sträckorna som gick i mörker. Detta är den bästa placeringen som klubben haft sedan 1991 då det blev en 4:e plats. Om vi ser till de senaste åren så är det 11:e platsen från 2005 som är den bästa.

I laget sprang från vänster: Viktor Svensk, Joakim Svensk, Olle Kalered, Anton Forsberg, Henrik Johannesson, Emil Svensk och Anton Sjökvist.

Viktor hängde med bra fram till den svåra första kontrollen men där blev det ett par minuters bom. Just första kontrollen var riktigt svår och den fällde många löpare på de tre första sträckorna. Placeringen 173 vid denna passering efter 3,2 km kändes inte riktigt bra. Se Viktors gps spår nedan:

Viktor Svensks gps spår

Efter denna bom så visade 17-årige Viktor vilken enorm kapacitet som finns och han svepte mer eller mindre fältet med starka seniorer och kom till växel som 17:e man endast 57 sekunder efter ledande Lillomarka.

Storebror Joakim tog över och han brukar kunna ha förmågan att starta snabbt, så även denna gång och det dröjde bara fram till första kontrollen innan han var uppe på 5:e plats. I sällskap med Fredrik Edén så gick det sedan snabbt men inte bara rätt. Dagens största bom för Joakim kom på den 9:e kontrollen där bland annat en extra vätskekontroll ställde till det för honom. Denna enskilda bom var på 4 minuter och som ofta sker så följs det även av ytterligare misstag på nästkommande kontroll på minuten. Men Joakim kompenserade misstagen med en riktigt bra fart och till växel kom han som 12:e man 3 min efter ledande Johan Högstrand i blåvitt.


Vårt starka östgötska nyförvärv Olle Kalered fick förtroendet att springa den längsta nattsträckan. Olle har under våren visat upp en stigande formkurva och stabila lopp för det mesta. Även Olle gick in i banläggarens fälla till den första kontrollen, lång sträcka med snabb löpning och sedan in i detta täta och kuperade gropområde där det bara flyter ihop om man inte är enormt noggrann. För Olle så blev det en stor bom på dryga 3 minuter här och ett tapp ner till 20:e plats. Men trots att han själv klagade över ett kasst lopp så var det mestadels bra orientering från första och till mål för Olle. Dock så gjorde han ytterligare en sväng på tredje sista som kostade en knapp minut men i övrigt så var det ett helt okej lopp. Till växel kom Olle som 14:e man och avståndet till ledande IFK Göteborg var drygt 9 minuter.

Olle Kalered hade problem med första

Anton Forsberg tog över och han har verkligen fått ett lyft under sitt första seniorår i Stora Tuna. Emil har drillat honom hårt under vintern och det har gett resultat i en starkare fysik och tekniskt sett så är Anton en av våra absolut mest stabila löpare. Men kanske var det den negativa kurvbildsorienteringen som ställde till det för Anton för det blev inget topplopp utan istället ett hackigt lopp med småkrokar på flera sträckor. Just dessa korta sträckor brukar vara väldigt avgörande på Jukola och så även detta år. Banorna var riktigt svåra och det var också på denna sträcka som Kratov avgjorde tävlingen. Anton tappade mycket tid och placeringar och kunde räcka över kartan till Henrik på 25:e plats.

Forsberg snek förbi 8:an

Henke Johannesson är en av våra 3 JVM uttagna juniorer och han visade verkligen klassen på Jukola genom att vända på steken och kasta in oss i tävlingen igen med 4:e sträcktid. Henke bommade lite på första sedan var det nästan ett prickfritt lopp. Henke var besviken efter ett svagare lopp på 10mila så man kan tänka sig att det kändes bra för honom att visa sin normala kapacitet. Henke kom till växel som 14:e man och han hade då tagit in 20 sekunder på ledande Koovee (Kenny Kivikas).

Emil Svensk hade förkylningstendenser och valde att flytta ner sig till den 6:e sträckan. Med en fysisk insats på 95% så gav det denna dag en solklar sträckseger och ett helt grymt bra lopp. De flesta hade problem med denna terräng med Emil tyckte det var tydligt och enkelt… Emil tog in nära 5 minuter på Timo Sild och nu var gulsvart uppe på 6:e plats helt plötsligt. Det är på denna nivå vi hör hemma med detta starka lag!

Emil vid sista kontrollen

Anton fick givetvis en mycket tuff utmaning att mäta sig med världseliten på 15 km orientering. Men han skötte det riktigt bra hela banan även om det blev trötthetsbommar på slutet så kunde han ta in laget på slutlig 8:e plats. Starkt jobbat Anton!

Anton Sjökvist vid publikkontrollen
Tuningar som kikar på storbildskärmen

I andralaget sprang Ivan Sirakov, Jesper Svensk, Andrey Lamov, Stepan Mudrak, Erik Blomgren, Markus Lang och Henrik Löfås. De gjorde det riktigt bra och de blev 55:a och 7:e bästa andralag.

I tredjelaget så sprang Staffan, Mattias M, Rikard, Niklas L, Mattias Ö, Hampus och Jonas Lundgren. Placering blev godkänd 149:e och det sägs att det var 8:e bästa tredjelag.

Resultat

Sponsorer

Guld
Brons
Samarbetspartners

Publicerat

i

,

av