SM Guld i Sprintstafett!

Tove, Emil, Anton och Tilda Ö vann SM sprintstafett!

Stora Tuna vann SM-sprintstafetten i Jönköping i överlägsen stil. Avslutaren Tove Alexandersson hade en lugn dag på jobbet. ”Jättekul! Resten av laget har verkligen sprungit superbra, jag hade ett fantastisk utgångsläge”, säger Alexandersson.

Sprintstafett, där lagen består av fyra löpare (som springer enligt ordningen dam-herre-herre-dam), brukar ofta bli rafflande och dramatiska. Men i årets SM-fight i Jönköping kändes det som att guldet tillhörde Stora Tuna redan efter Emil Svensks tredjesträcka. Svensk växlade ut lagkamraten, världsettan Tove Alexandersson 1.13 före närmast jagande duon Södertälje-Nykvarn och IFK Göteborg.

– Det känns fantastiskt bra. Resten av laget har verkligen sprungit superbra, jag hade ett fantastisk utgångsläge. Det var kul att springa, men det var kanske lite för avslappnat … jag gjorde faktiskt en ganska stor miss på en kontroll, men annars var det bra, säger Alexandersson, som förklarar vad som ligger bakom Stor Tunas många lagframgångar:

– Vi har haft stora framgångar i stafett, och vi har ju en otroligt bra sammanhållning i klubben, ett bra gäng som jobbat tillsammans ända sedan vi var små. Alla peppar verkligen varandra och det tror jag gör att vi lyckas så bra.

Segermarginalen blev till slut 59 sekunder till silvermedaljören OK Ravinen, där Helena Bergman stod för en vass avslutning.

Bronset gick till IFK Göteborg som hade en tidig ledning, efter en fin startsträcka av Sara Hagström. Efter andrasträckan växlade Blåvitts Vetle Ruud Bråten och Stora Tunas Anton Sjökvist i delad ledning. Därifrån och framåt var det Stora Tuna som hade kommandot.

”En Petter Northug på sista”

Anton Sjökvist har sin förklaring till varför Stora Tuna lyckas så bra i stafetter:

– För att Tilda Östberg på förstasträckan alltid levererar. Vi har ju ett jättebra lag på pappret och är duktiga individuellt. Tilda springer så sjukt bra, hon är 17 år och matchar Sara (Hagström). Då får jag ett fantastiskt utgångsläge och kan jaga på Vetles rygg. Efter första varvningen börjar jag se honom och då är det bara att gå ifatt och ligga och bevaka. Det är ett sådant självförtroende också i att veta att man har en Petter Northug, Tove, på sista. Det är bara att vara med. Man behöver inte avgöra.

Resultat, SM sprintstafett
1) Stora Tuna (Tilda Östberg, Anton Sjökvist, Emil Svensk, Tove Alexandersson) 62.42, 2) OK Ravinen (Josefin Klintberg, Gustav Bergman, Ruslan Glebov, Helena Bergman), +0.59, 3) IFK Göteborg (Sara Hagström, Vetle Ruud Bråten, Max Peter Bejmer, Anna Närhi) +1.17, 4) Linköpings OK +2.06, 5) OK Tisaren +2.35, 6) Göteborg-Majorna OK +2.37.

Text från Svensk Orientering och bild privat.

Sponsorer

Guld
Brons
Samarbetspartners

Publicerat

i

,

av