VM Guld till Tove på Lång!

Torsdagen den 25 augusti 2016 tog Tove Alexandersson hem orienteringens blå band, långdistansen på VM. Ett stort grattis Tove!
I Stentuff terräng ca 15km öster om Strömstad fanns det terrängområde som de svenska VM arrangörerna hade valt för långdistans. För att göra det extra tufft så erbjöd vädergudarna regn. Det var en fantastisk vild skog som de bjöd löparna på. Banan inleddes med en kort sträcka till första och sedan en riktigt lång sträcka till 2:a.

L ngdistansbanor 20160803.Woman
VM lång damer 2016

Det var också denna sträcka som höll på att avgöra hela tävlingen, ryska Natalia Gemperle (fd Vinogradova) valde ett extremt högervägval och med snabb löpning och bra genomförd sträcka så kom hon ikapp en av de största utmanarna till Tove, Judith Wyder. Tove valde ett rakare alternativ men genomförde inte sträckan helt perfekt så på denna jättesträcka så tappade Tove 2 min och 35 sek till ryskan. Men under resten av banan så höll sig Tove nära sträcksegraren på alla sträckor och matade sakta men säkert ikapp Natalia. Men det var först efter 81 min som Tove tog över ledningen för första gången och med en kylig avslutning så var veckans andra VM Guld i hamn, denna gång med 26 sekunders marginal.

Sträcktider

Lars Rönnols tog denna fina bild på 2:an Natalia Gemperle (Rus), Världsmästarinnan Tove Alexandersson och till höger rutinerade starka norskan Anne-Margrethe Hausken Norberg.

Gemperle, Alexandersson, Hausken Norberg
VM medaljörer långdistans

Förutom Toves fantastiska lopp så var det ingen av de blågula som kom upp i den nivå som krävs, Strand, Johansson & Bachman var 11, 12 och 13 min från guldet.

Julia Gross kom före andra svenska på en godkänd 11:e plats. Ivan Sirakov kom 46:a 31 min efter otroligt starke Olav Lundanes från Norge.

Sponsorer

Guld
Brons
Samarbetspartners

Publicerat

i

, ,

av