Louna Jukola

IMG 1648 3
Herrlaget som blev 13:e

Stora Tuna OK ställde i år upp med 2 damlag och 3 herrlag vid tävlingen som avgjordes i Pemar knappa 3 mil från Åbo. Damerna fick ändra om i laget när Anna Mårsell fick en förkylning.

Venlakavlen avgjordes i högsommarvärme och sol
Förstasträckans Julia Gross fick en bra start och låg med i täten fram till dess att löparna blev utsatta för svåra sluttningskontroller och rejält gafflat. Julia tog sånär 10:e kontrollen direkt men hon var ett steg för långt ner i sluttningen och sedan rann minuterna iväg, närmare bestämt 5 minuter.

IMG 1503
Julia Gross
julia bom
Julia Bom Jukola 2015

Johanna Erlandsson gjorde sedan en bra andrasträcka och lyfte laget till 36:e plats och tappade bara 30 sekunder på ledarlaget som då var Leksands OK.

IMG 1517 2
Johanna Erlandsson
IMG 1530 3
Lilly Gross

Tredjesträckan sprangs av Lilly Gross. Enligt GPS trackingen så gjorde Lilly en bom på drygt 1,5 min på sänkan ovan. Lilly har, än så länge, inte så stor erfarenhet av nordisk terräng så när Leksands OK´s Helena Jansson sprang de 6,2 km på 32 min drogs avståndet till Tuna iväg till hela 13 minuter. Lilly gjorde ändå ett godkänt lopp!

IMG 1594 2
Tove Alexandersson

Tove fick gå ut som 37:e och gjorde ett bra lopp med bara en minuts bom och förde laget till en slutlig 22:a plats. Vinnarna, Domnarvet, visade klass på de sista två sträckorna och vann överlägset. Det blev för övrigt en trippel för Sverige bland damerna.

Jukolakavlen avslutades i ösregn

”Skräddarbackslaget” gjorde en utmärkt insats på Jukola och krossade damernas 22:a plats genom att bli 13:e – viktigt :-) !!
Jesper Svensk växlade som 72:a + 6:28 min. Jespers egna ord: ”Mitt lopp var bra i början innan en bom på en gaffling gjorde att jag tappade tid och drag. Det var rätt långt, och mycket gafflat.” Bra av unge Jesper att stå pall en så tuff sträcka!
Erik Blomgren växlade som 44:a +12:37 min. Eriks egna ord: ”Jag sprang mest själv de första kilometerna innan jag kom ihop med en lite mindre klunga med bl.a Frol. Efter ca:4km stukade jag till vänsterfoten vilket sinkade löpningen en aning under resten av loppet. Orienteringen gick stabilt och det har bara blivit några mindre missar på totalt kanske 1,5min.” Bra lopp av Erik på en lång och svår sträcka.
Joakim Svensk växlade som 23:e +16:21 min. ”För mig bra start, sprang ganska själv första halvtimmen sen kom Gustav Bergman ikapp och jag fick hans rygg i typ 30 min men tappade den sen. Gick fort där det var lättlöpt men lugnt i det tätare. Var sen med IKHP och SNO ett tag men tappade dem på sista gafflingen när jag gjorde liten bom.” Mycket starkt lopp på en lång svår sträcka mot mycket starka löpare!

IMG 1511 2
Joakim Svensk


William Pommer
Växlade som 20:e + 17:04 min. William gjorde ett stabilt lopp utan bommar och kanske saknades lite av kapaciteten då han just varit förkyld.

Jag själv växlade som 19:e +18:36 min. Jag sprang en kort sväng på träningskartan före loppet och det var bra för att komma in i kartläsningen. Jag sprang själv i början fast såg löpare från sträcka 4. Jag blev ikappsprungen av Robert Merl i Lillomarka & GMOK 2 mot 6:an och då blev farten högre. Jag låg sedan efter honom och läste av och kollade kompass hela tiden för att inte gå in i fel gaffel. Men det visade sig att det var ogafflat från 5:an till 11:an! Mitt lopp var stabilt hela vägen. Det var bara på väg mot 12:e som jag fick stanna till och fundera några sekunder annars var det full koll. Därmed inte sagt att det var perfekt på alla sträckor. Nöjd med loppet!

IMG 1612 2
Anton Sjökvist


Anton Sjökvist
Plac 17 +22:37. ”Bra start för mig, men blev väl defensiv från 6:an efter att ha missat 30s, kommit ifatt 4 lag (trodde att de kom ifatt mig) och stukat foten typ samtidigt. Fokuserade efter det väl mycket på att vara i klungan och bevaka Tisaren (Kyburz på sista). Ledde till några onödiga missar både från mig själv och delar av gruppen pga för lite fokus på kartan. Ingen katastrof dock men inget topplopp.” Anton gör alltid utmärkta stafetter så även denna gång och ligger inte sällan i tältet efter med foten i högläge.

IMG 1634
Emil Svensk


Emil Svensk
tog hand om den 14km långa ankaretappen på bästa vis. Emil vann 9 delsträckor på sistasträckan och var 2:a på sträckan bara sekunder efter slutsegraren Daniel Hubman Kristiansand. Jag är helt enormt imponerad av Emils kapacitet när allt stämmer. Emil tryckte ifrån Södertälje Nykvarns Jonas Leandersson och förde in oss på 13:e plats. Det bästa resultatet sedan 2005 då vi var 11:a.

Lag 2 och 3 tog sig runt och lag 2 klarade målsättningen att bli bland de 100 bästa. Markus Lang förde in laget till 87:e plats. Lag 3 blev 265:a av 1800 lag.

Killarna bodde i egna tält, åkte båt och de allra flesta till och från Borlänge. Vi hade en som vanligt jättekul resa och allt funkade hur bra som helst. Tack reseledare Staffan och Coach Uffe som höll sig uppe hela natten utan en blunds sömn.

/Rikard Claesson

Sponsorer

Guld
Brons
Samarbetspartners

Publicerat

i

, ,

av