VM sprint 2018

Det blev en mycket fin dag för Stora Tunalöparna då VM sprinten inledde VM idag. Tävlingarna avgjordes i Riga (Lettland). Tove tog ett silver och Emil Svensk noterade personbästa på VM med en fin 6:e plats bara dryga 2 sekunder till medaljen. Ett stort grattis till dessa fina insatser!

Emil fin 6:a på VM 2018! Foto: Erik Liljequist

Text nedan från Svenska orienteringsförbundet:

I dag drog orienterings-VM i Lettland igång. Tove Alexandersson, som ska springa samtliga fem distanser under mästerskapet, tog medalj redan den första VM-dagen.

Detta i den orienteringstekniskt mycket utmanande sprinten i Gamla Stan i Riga där arrangörerna hade ställt ut staket på strategiska platser för att utöka den tekniska utmaningen:

– Det var mer avstängda gator än vi trott. Det gjorde att de förberedelser jag gjort på förhand med att studera gamla kartor inte var till lika stor nytta som tidigare. Jag tror faktiskt att de kartförberedelserna på förhand snararare stjälpt mig i år, säger Tove Alexandersson som ledde loppet i över två tredjedelar.

Men mot slutet kom en vägvalsmiss som kostade guldet:

– Jag har gjort ganska många vägvalsmissar under loppet. Flera gånger kom jag på ganska snabbt att detta inte var det bästa vägvalet och det är ganska tufft mentalt att redan när du springer känner att jag kunde tagit ett bättre vägval. Så jag har verkligen fått kämpa mentalt hela vägen, säger Alexandersson som tog silvret 16,8 sekunder bakom danskan Maja Alm som i och med dagens fullträff tog sitt fjärde raka VM-guld i sprint.

 

Maja vann, Tove 2:a och Judith 3:a. Foto: Erik Liljequist

Även på herrsidan var det den regerande mästaren som tog guld. Detta i form av schweizaren Daniel Hubmann som vann 1,2 sekunder före nya zeeländaren Tim Robertsson.

Emil Svensk tog även han sin bästa individuella VM-placering när han slutade sexa.

– Det är blandade känslor. Jag har gjort ett riktigt, riktigt bra lopp. Men tyvärr såg jag inte det klart bästa vägvalet till den åttonde kontrollen. Den missen blev dyrbar. Och det är klart att jag grämer mig mycket när det var så nära en medalj, säger Svensk som bara var två och en halv sekund från bronset.

I morgon fortsätter VM i Lettland med sprintstafett.

Damer: 1) Maja Alm, Danmark, 13.42, 2) Tove Alexandersson, Sverige, +16,8, 3) Judith Wyder, Schweiz, +27,1, 4) Elena Roos, do, +33,2, 5) Lina Strand, Sverige, +45,0, 6) Karolin Ohlsson, do, +49,2.

Herrar: 1) Daniel Hubmann, Schweiz, 14.05,9, 2) Tim Robertsson, Nya Zeeland, +1,2, 3) Andreas Kyburz, Schweiz, +20,2, 4) Yannick Michiels, Belgien, +20,8, 5) Matthias Kyburz, Schweiz, +22,5, 6) Emil Svensk, Sverige, +22,7

Övriga svenska placeringar: 8) Martin Regborn, +29,0, 19) Jonas Leandersson, +51,0.

Sponsorer

Guld
Brons
Samarbetspartners

Publicerat

i

,

av