Tredje raka Jukolasegern!

Segerlaget i Jukola 2022. Bakre raden fr. v. Joakim Svensk, Henrik Johannesson, Anton Sjökvist, Emil Svensk, Olle Kalered, Jesper Svensk och i främre led slutmannen Viktor Svensk. Foto: Aron Broman

För 73:e gången arrangerades Jukolabudkavlen i de finska skogarna. Med sina nästan 20 000 deltagare hade världens största orienteringsstafett i år förflyttat sig till Mynämäki strax norr om Åbo. Terrängen som väntade löparna var relativt flack och detaljrik med ett rikt stig- och vägnät över hela området.

Jukolakavlen

När solen sakta närmat sig horisonten och mörkret lurade runt hörnet stod de knappt 1600 lagen på startlinjen redo för Lukkari-Jukola. Med nummer ett på nummerlappen, längst fram på startrakan, tog Jesper plats. Stora Tuna hade som bekant två raka segrar att försvara. Förväntningarna och spänningen gick att ta på de sista minuterna innan startskottet ekade över Virmo Idrottscenter.

Efter 4,6 km då den värsta startruschen hade lagt sig var det gulsvart i ledningen för första gången i årets stafett. Över den kala berghällen tassade Jesper, till synes lugn som en filbunke, med en strid ström av löpare i ryggen. Med ständig uppsikt på täten fortsatte han kontrollerat plocka sina kontroller och säkert ta sig igenom den 13,9 km långa sträckan. Till första växlingen stormade ett långt led av löpare inklusive Jesper som gav Tuna en utmärkt start på stafetten.

Växling 1: Plac. 9, +18s.

På sträcka två väntade Olle. Olle har under vintern haft problem med ett knä. Men lagom till 10-mila kunde han springa igen och nu inför helgen flaggade han för att formen fanns där. Sträcka två var som vanligt den sträcka där det börjar utkristalliserar sig vilka lag som kommer vara med och fightas om segern. Olle som i stafettsammanhang sällan gör bort sig levererade en mycket stabil sträcka. Trots att han själv strax efter målgång efter några misstag beskrev sträckan som ”kass” kunde han sätta stämpeln i målenheten på sjunde plats en dryg minut efter täten.

Olles väg genom det andra gafflingspartiet på sträcka 2.

Växling 2: Plac. 7, +1:18

Vårens utropstecken och lagets kanske formstarkaste löpare, Joakim, öppnade inte helt oväntat stenhårt uppför den branta backen till startpunkten. Strax därefter hade han ätit upp den dryga minuten till täten och hittat ryggen på den f.d. Tunalöparen Rassmus Andersson. Dessa två i sällskap med IFK Göteborg bildade en stark klunga som borrade längst fram i tät. Joakim som tog över taktpinnen mer och mer i klungan bidrog till den höga farten som resulterade i att avståndet till bakomjagande lag blev större och större. Till växling kunde Joakim, efter att ha varit nära många gånger tidigare, äntligen växla först på sin sträcka på Jukola.

Joakim växlar i ledning efter sträcka 3. Film: Jesper Svensk

Växling 3: Plac. 1, -0:07.

Med citatet ”jag gillar verkligen inte nattorientering” var det troligen en något nervös Anton som tog över stafettpinnen i ledning ut på den fjärde, fortsatt väldigt mörka, sträckan. Det skulle direkt vid första passeringen visa sig att fokuset fanns där, agerandet i TV-rutan tydde på hög koncentration och extremt noggrann orientering. Efter några mindre krokar men bra fart i skogen spurtade han i mål hack i häl på ledande OK Linné och kunde konstatera att det här med nattorientering kanske inte är så dumt ändå.

Anton krigar på de sista meterna mot mål. Film: Jesper Svensk

Växling 4: Plac. 2, +0:11.

I växlingsfållan stod en mycket laddad och fokuserad Henrik redo för sin 9 km långa sträcka. Med fjolårets sträckseger i minnet kändes det minst sagt bra att skicka ut honom på en av stafettens kortare sträckor. Henrik visade prov på sina utmärkta stafettkunskaper även i år då han solo i tät distinkt plockade kontroll efter kontroll. Stora Tuna var åter i förarsätet vid växling då Henrik stämplade in 2.27 före Tampereen Pyrintö.

Växling 5: Plac. 1, -2:27

Emil, som vid de två tidigare segrarna sprungit ankarsträckan var, i och med stundande VM-uppladdning, i år istället uppsatt på den näst sista sträckan. Det visade sig snabbt att Emil hade bra fart i skogen då han drygade ut avståndet till det jagande laget vid varje passeringskontroll. Trots något mindre misstag utökade han ledningen och bäddade därmed för lillebror på sista sträckan.

Emil skickar ut Viktor med över 4 min ledning. Film: Jesper Svensk

Växling 6: Plac. 1, 4:27.

Förstaårssenioren Viktor som två veckor tidigare visat sin kapacitet med guld på Ultralång-SM har även han efter en vinter med knäskada hittat tillbaka till fin form. Marginalen ner till jagande lag var relativt betryggande men med vetskapen att jagande lag skickade ut absoluta världsstjärnor på sista sträckan krävdes det ett kanonlopp av Viktor för att hålla undan. Efter ett mycket stabilt lopp möttes han upp vid sista kontrollen och kunde föra laget till en ny seger.

En historisk tredje raka seger i Jukolakavlen, något som bara två finska lag lyckats med tidigare.

Mål: Placering 1, -3:25.

Viktors vägval på den avslutande delen på sista sträckan.
De sista metrarna under portalen mot målstämplingen. Foto: Markus Lang

Även klubbens andralag genomförde en mycket bra stafett och kunde till slut stämpla in på en 55e plats. I laget sprang i tur och ordning William Pommer, Anton Forsberg, Henrik Petrisi, Jakob Enmark, Andrei Lamov, Markus Lang och Erik Blomgren.

Damlag i herrkavlen

I år hade klubbens tjejer bestämt sig för att efter genomförd Venlakavle även delta med ett rent tjejlag i Jukolakavlen. Detta lag var ett väldigt välkommet inslag i Tunatältet och bidrog till en härlig stämmning natten igenom. En något nervös Tilda Östberg placerade sig vid sin karta nästan längst bak i startfållan med nästan 1300 löpare framför sig och 200 bakom sig och inväntade den pampiga starten. Till allas glädje klarade hon sig till startpunkten utan att bli nedtrampad. Väl ute i skogen skötte hon sig utmärkt och låg mindre än 10minuter efter täten innan hon återigen spenderade lite onödig tid i sin favoirtgrop (se text nedan om Venlakavlen) precis på slutet av banan. Tilda växlade sedan över till Magdalena Olsson som till sin glädje äntligen fick springa en stor stafett på natten. Magdalena genomförde sin sträcka bra och lämnade vidare stafettpinnen till Rebecka Heinrup. Rebecka genomförde långa natten med bravur och lämnade något trött vidare kavlen. Efter att sedan, i tur och ordning, Amanda Holmgren, Emma Bergström, Frida Sandberg och Maja Mörth genomfört mycket bra lopp så kunde Maja till slut i en hård spurt mot 4 finska gubbar föra in laget på en 208e plats. En mycket bra prestation bland kavlens alla 1270 fullföljda lag.

Venlakavlen

Klockan 14 finsk tid gick startskottet för damernas Venlakavle. På startlinjen stod Tilda och Ronja i Tunas två lag. Tilda visade framfötterna under stora delar av loppet då hon låg med i den absoluta täten. Tyvärr blev det som för många andra då det smög sig in ett misstag i det luriga området vid ett gammalt grustag på slutet av banorna. Hon höll ihop det bra in mot mål och kunde lämna över stafettpinnen till Frida som i sin tur levererade ett stabilt lopp. Det gjorde även Maja och Magdalena på sträcka 3 och 4 vilket resulterade i en 32:a plats. Lag 2 som bestod av Ronja, Rebecka, Amanda och Emma gjorde även de stabila insatser och slutade på 71:a plats av de 1270 godkända lagen.

Det luriga området vid ett gammalt grustag som ställde till det för många löpare.

BIlder från Venla. Foto: Markus Lang

Nästan hela det gulsvarta gänget som befann sig i Finland. Foto: Tomas Ivarsson

2023 arrangeras Jukola i Borgå några mil öster om Hälsingfors. Då siktar vi såklart på en fjärde raka seger på herrsidan.

Sponsorer

Guld
Brons
Samarbetspartners

Publicerat

i

av