Swedish League Västervik

Efter en lång vinter och många inställda tävlingar var det äntligen dags för landets elitlöpare att få ställa sig på startlinjen igen. Swedish League inleddes den gångna helgen med en medeldistans och SM ultralång i skogarna utanför Västervik. 11 gulsvarta löpare var på plats och redo att ta sig an terrängen som bjöd på allt från småskurna höjdpartier med taggbuskar till utsträckta hällmarker.

På grund av rådande läge och restriktioner fick tyvärr juniorerna stanna hemma och vänta på nya möjligheter. Med tanke på smittan valde Tuna även att bo med väl tilltaget avstånd i små stugor på Västerviks camping.

Stugorna på Västerviks camping.

Lördagens medeldistans blev för många en tuff utmaning både fysiskt och tekniskt. Inledningsvis ganska snabblöpt terräng men som senare på banan blev mer småskuren och kuperad med en hel del buskar som hindrade löpvägen. Marie Olaussen gjorde premiär i den gulsvarta tävlingsblusen och det var också hon som lyckades bäst med sin åttonde plats.

I H21 var det ingen av de gulsvarta som fick till ett riktigt topplopp men Henke gjorde en stabil insats och knep 15:e platsen, drygt fyra minuter efter segrande Gustav Bergman.

Tunalöparnas resultat går att se här: Resultat lördag

Magda följer strecket mot 13:e kontrollen på medeldistansen.

SM ultralång genomfördes i år med masstart på en helt ogafflad bana. Som upplagt för sällskapsresa men där två vinnare ändå lyckades gå ifrån och defilera in i mål. Magda, Rebecka och Maja låg länge med i samma grupp men senare under loppet var det Maja, som visat god löpform under våren, som visade framfötterna när hon länge var med i matchen om en topp-10-placering. Efter en tuff spurt slutade hon på en mycket fin 15:e plats på hennes första SM-start som senior.

Maja spurtar mot en fin 15:e plats påhejandes av Mattias. Foto: Västerviks OK

Av killarna var samtliga fyra tunalöpare långt fram i det långa ledet inledningsvis. När sedan tempot skruvades upp på långsträckan, som för övrigt mätte nästan 4 km, kunde Emil gå med i tätklungan medan Henke, Jocke och Jesper hamnade i en andraklunga. Emil var länge med i jakten på medaljerna men med ett misstag på slutet försämrades chanserna som sedan grusades helt när han tydligen hade en saknad stämpel från banan. Istället var det Jesper som visade framfötterna i kampen om ett SM-löv då han med några kontroller kvar kunde lura bort klungan vid en kontrolltagning för att sedan hålla undan in i mål till en fin nionde plats.

Resultaten från SM Ultra går att se här.

24,9 km mätte banan som herrarna ställdes inför på Ultra-SM.

För eliten väntar om två veckor en sprinthelg i Norrtälje som sedan följs upp av en elitstafett i Eskilstuna helgen 1-2 maj.

Sponsorer

Guld
Brons
Samarbetspartners

Publicerat

i

av