SM medel 2017

Strax söder om Örebro avgjordes SM medeldistans idag. Stora Tuna OK ställde upp med 16 löpare varav 9 av dessa tog en plats i A-finalen. Det blev en ny fantastisk dag med 3 medaljer, en av vardera valör.

Sara Hagström, Tove Alexandersson & Lisa Risby. Foto: Svensk Orientering

Segermaskinen Tove Alexandersson gjorde ett stabilt medeldistanslopp i en terräng som mestadels inbjöd till rakt-på-orientering. Tove behärskar detta bättre än de andra och hon håller även en högre löphastighet som syns tydligast på de längre sträckorna. Den som inledningsvis matchade Tove bäst var Sara Hagström som tog silvret. Toves vann alltså återigen SM medel och segermarginal blev 2.06 min. Ett stort grattis Tove! Lisa Risby, OK Kåre, tog glädjande bronset. Vår andra D21tjej i A-finalen var Magdalena Olsson. Hon inledde loppet med en större bom på första kontrollen men verkar sedan ha gjort ett okej lopp. Magda kom på en godkänd 29:e plats. Se D21löparnas lopp här.

USM Kingen Viktor Svensk är van vid att springa mot H18-killarna, kanske medför denna vana att han kan orientera som vanligt även på ett SM i medeldistans, den kanske mest koncentrationskrävande disciplinen i orientering. Viktor verkar ha gjort ett rakt igenom bra lopp med bara två lite sämre sträckplaceringar, till 7:e och till 12:an, två av banans längsta sträckor. I h18 blev det en stenhård fight in mot målet där 3 löpare var inom 6 sekunder i mål. Viktor tog en strålande fin silvermedalj bara 3 sekunder efter Bredaryds SOK´s Emil Auselius. Ett stort grattis Viktor! Se H18 banan här.

Dagens skräll kom i H21 där kartvirtuosen Joakim Svensk följde upp sin kvalseger med att göra ett alldeles lysande lopp även i finalen. Jocke kom på en fantastisk fin 3:e plats i den jämna och stenhårda herrklassen. Joakim är 26 år och har under året börjat jobba på Foran i Linköping i samma koncern som Mattias Mårts. Detta bör vara Joakims största merit individuellt hittills då konkurrensen verkligen var på topp under denna tävling. Joakim har tidigare ett silver i SM ultralång från Enköping. Emil följde upp sitt guldlopp från förra helgen med att återigen springa bra på en teknisk skogsdistans. Han kom nu utmärkt 5:a och Anton Sjökvist kom 18:e (14:e förra helgen på lång). Ett stort Grattis till Joakim!
Se H21 loppet här.

Top 10 SM medel H21 2017. Foto: Lars Rönnols

I D18 så sprang nyblivna svenska ungdomsmästarinnan i D16, Tilda Östberg, stabilt och klarade sig utan stora bommar och det gav en fin 8:e plats. Jättebra gjort Tilda!
I H20 så gjorde Jesper och Henning inga av sina bästa lopp. Både gjorde varsin större bom och resultaten blev för dem 9:e respektive 20:e. Simon Hector vann före Isac Von Krusenstjerna och dessa båda var i en egen klass denna dag.