Jukola och Venla 2023

I helgen hölls den 74:e Jukolakavlen och den 45:e Venlakavlen utanför Borgå, en stad känt som ”drömmarnas stad”. Damerna gjorde en stark prestation och tog en suverän fjärdeplats i Venla. Herrarna uppfyllde sin dröm genom att vinna för fjärde gången i rad och därmed ha skrivit in sig i Jukolas historia som den första och enda klubb hittills att vinna fyra gånger i rad.

Venlakavlen

Damerna var först ut att äntra den finska terrängen, dessutom i en temperatur på närmare 30 grader. Klubben hade två starka lag på startlinjen. I lag 1 inledde Rebecka Heinrup, följd av Tilda Östberg, Marie Olaussen och Tove Alexandersson. I lag två fanns Amanda Holmgren, Ronja Hugg, Sanna Skoog (Kils OK) samt Emma Bergström.

Rebecka som levererade en fantastiskt bra sträcka på 10mila fick äran att springa den första sträckan i förstalaget. Efter en liten trasslig inledning av loppet stabiliserar Rebecka loppet och springer periodvis helt jämnt med tätlagen. Med en stark avslutning plockar Rebecka 20 platser på loppets sista 1.7 km och växlar ut Tilda på 57e plats, 4:26 min efter tät.

Tilda får också en lite trasslig inledning vid banans första gafflade kontroll men styr sedan upp loppet och springer precis som Rebecka stora delar av banan jämnt med täten. Trots några ytterligare mindre bommar så visar Tilda på en fantastiskt fart i skogen då hon vid växel ändå tagit in 39 platser och har åttonde bästa sträcktid. Marie får kartan, nu på 18e plats och 5:19 min efter tät.

Marie inleder med en liten bom på första kontrollen men springer sedan snabbt och fantastiskt bra tekniskt stora delar av banan innan det blir en förarglig bom på banans sista riktigt svåra kontroll inne i ett ljusgrönt område. Trots bommen på slutet springer Marie jämnt med Sanna Fasth från den första tv-kontrollen och in i mål, vilket ger Tove ett utgångsläge som 11a, 5:56 min efter IFK Göteborg. Marie blev 7a på sin sträcka.

Marie på väg mot mål på sträcka 3.

Tove går ut på sista sträckan med cirka 3:30 min upp till topp 5 och springer trots sina slitna ben ett bra lopp där Sara Hagströms höga fart i tät ställer höga krav om bakomliggande lag ska plocka tid. Bortsett från en bom på kontroll 11 gör Tove ett tekniskt bra lopp och avancerar många placering på banans sista halva. I mål spurtar Tove in laget på en föredömlig fjärdeplats, endast 1 min till topp 3 och 5:48 min upp till segrande IFK Göteborg. Med sin starka avslutning hade även Tove bäst tid på sista sträckan.

Tove rusar nerför sista backen mot sista kontrollen.

Trots att vissa i förstalaget inte var helt nöjda med sin tekniska prestation, visar laget en otrolig potential genom att placera sig på en mycket fin fjärdeplats. Nästa gång är det helt klart våra gulsvarta damer man ska akta sig för!

För Lag 2 gav Amanda Holmgren laget en väldigt bra start när hon levererade en mycket stabil förstasträcka som sedan följdes upp av ytterligare tre stabila insatser och laget slutade på 76e plats.

Lag 1. fr.v. Rebecka Heinrup, Tilda Östberg, Marie Olaussen & Tove Alexandersson. Foto: Jarmo Koskela

Jukolakavlen

Precis som vid vinsten 2019 och 2022 var det Jesper som fick förtroendet att springa den första sträckan, och som han gör det (!!). Med ordentlig kyla och beslutsamhet springer Jesper imponerande bra i tät hela sträckan och ger laget bästa möjliga start på stafetten när han växlar över till Olle som 3a, 37s bakom.

Jesper efter första sträckan. Foto: Woasfoto

Olle tar emot kartan från Jesper och levererar på ett sätt som att man kan tro att han gjort det förr… Stabil och säker orientering hela vägen gör att Olle kan ligga och avvakta i tät för att sedan spurta in, även han, som 3a, endast 4s bakom.

Olle växlar ut Joakim på sträcka 3. Foto: Micki Kulju

Joakim fick precis som förra året ta på sig den långa tredjesträckan. Länge såg det ut som att det skulle bli en liknande upplevelse som förra årets sällskapsresa tillsammans med bland annat Rassmus Andersson. Men mitt där i mörkret börjar Joakims kompass dra åt ett annat håll än medresenärernas riktning och faktum var att han där och då hade egen gaffel, en lång sådan. Trots utebliven draghjälp och några mindre misstag lyckas Joakim hålla tredjeplatsen, fast nu 4 min efter ledande Linné.

Med 4 min upp till Oskar Sjöberg i Linné beger sig Anton ut med en tydlig strategi att springa ett tekniskt bra lopp. Sagt och gjort, Anton gör ett viktigt stafettlopp, håller sig borta från de stora bommarna och tappar bara en och en halv minut på en snabbfotad Oskar Sjöberg. Anton växlar ut Henrik som 4a, 5:33 min bakom Linné.

Henrik sticker ut på sträcka fem med Koovees Tim Robertson inom synhåll. Trots ett par inledande misstag kompenserar Henrik med god fart och lyckas springa jämnt med Lucas Basset för Linné i tät. Henrik passerar Koovee och växlar över till Viktor som 3a, 5:38 min efter.

Henrik ute i skogen på sträcka 5. Foto: Jarmo Koskela

Viktor, som själv sa att han gav sig ut med ”lösa tyglar”, levererar en prestation i världsklass på sträcka 6 och krossar motståndet. Trots att Albin Ridefelt springer bra i täten, lyckas Viktor ta in hela 2:40 minuter och vinner sträckan med samma marginal. Med en kraftfull spurt nerför backen mot sista kontrollen och starkt påhejad av sina lagkamrater ger Viktor Emil en inspirerande möjlighet att jaga vidare på den sista sträckan när han växlar in som tvåa, endast 2:55 minuter efter Linné.

Viktor, meter ifrån att lämna över kartan till Emil. Foto: Woasfoto

Det som tidigare verkade avlägset kändes plötsligt fullt möjligt – skulle det bli en fjärde seger? Emil är i fantastisk form och befann sig nu i en jagande position, ”bara” tre minuter bakom Linné. Trots att Emil, relativt tidigt på banan, tappar riktningen och hamnar vid fel gaffel, har han ÄNDÅ lyckats minska avståndet med 10s vid den första tv-kontrollen efter 2,4 km. Då insåg nog de flesta hur detta skulle kunna sluta. Därefter minskar Emil avståndet lite hela tiden och tillslut är han hack i häl på en blond norsk kille med blå-röd blus. Av tv-bilderna att döma hade Emil en tydlig taktik: ”Ligga psykande nära, inte dra en meter och sedan avgöra precis på slutet”. Så blev också fallet. Ner mot den näst sista kontrollen tar Emil kommandot och sätter upp hög fart. Först på krönet, där kommer EMIL SVENSK som kan ha gjort den kyligaste avslutningen i mannaminne? Han hade i alla fall bestämt sig för att ”Ekorren” (vandringspriset) skulle hem till Borlänge igen och det var åtminstone tuningarna oerhört glada över.

Emil med årets budskap i hand. Foto: Woasfoto

Denna seger innebär inte bara den fjärde raka vinsten, den innebär också att Stora Tuna OK nu skriver sig in i historieböckerna som den första och hittills enda klubben att vinna fyra segrar i följd. Tidigare har Tampereen Pyrintö vunnit tre gånger i rad mellan 1961 och 1963, liksom Kalevan Rasti mellan 2012 och 2014, men ingen har tidigare lyckats med att vinna fyra gånger i rad.

Prispallen på Jukola 2023.

Förutom framgångarna för förstalaget finns det andra prestationer som är värda att uppmärksamma. Herrarnas andralag börjar starkt med Anton Forsberg, som gör en stabil förstasträcka och överlämnar till Henrik Petrisi. Henrik imponerar verkligen genom att avancera från 71:a plats till 30:e plats på en fantastisk andrasträcka. Han minskar avståndet till täten från 7:34 minuter till 6:46 minuter och placerar sig som 12:e på sträckan. Jonas Carlsson tar vid i en inspirerande position och gör en riktigt bra start på 1,6 km, där han passerar som 22:a lag, 6:35 minuter efter täten. På söndagsmorgonen fullbordar Andrei Lamov prestationen för lag 2 och tar laget i mål på en 71:a plats.

Under helgen var Mattias Mårts med som ensam huvudledare och gjorde allt för att stötta både dam- och herrlöpare på ett så bra sätt som möjligt genom hela helgen. Jag (Henrik) såg hur trött Mattias var på söndagen och insåg vilken uppoffring han gjort för våra duktiga löpare. Så stort tack till både ledare och löpare för en fantastisk helg i Finland!

Mattias, Rikard, Henrik P och Jesper tillsammans med ekorren som fick åka med tillbaka till Borlänge.

Sponsorer

Guld
Brons
Samarbetspartners

Publicerat

i

av