VM Stafett – 2*Guld!

Emil Svensk till vänster var med i Sveriges lag som vann VM Guldet i stafett under lördagkvällen! (Foto: Svensk Orientering)

Det blev en enormt blöt men spännande VM stafettkväll där det slutade på bästa sätt med dubbla guld till Sverige och till Tunalöparna Emil Svensk och Tove Alexandersson. Ett stort grattis!!

Johan Runesson, som gjorde sitt första lopp under VM i Norge gav Sverige en bra start:

– Min uppgift var att se till att hänga med och plocka kontrollerna lugnt och säkert. Jag lyckades bra med min uppgift men det är tufft när man har laddat så länge för just det här loppet. Det gjorde att jag var överladdad och mot slutet fick jag lite kramp, säger Runesson som var med i tätgruppen 13 sekunder från ledning.

På den andra sträckan sprack fältet upp rejält, och Emil Svensk förde upp Sverige på medaljplats:

– Det var mycket folk i början av sträckan, men jag hade lite längre gaffel (spridningsalternativ) vilket gjorde att jag fick göra jobbet själv. Jag gjorde ett bra lopp men tyvärr blev det ett misstag efter varvningen. Jag tappade riktningen, men hade tur att det fanns en tydlig sten som jag kunde läsa in mig på, säger Svensk som förra året ingick i det svenska sprintstafettlaget som vann VM-guld i Riga.

Ut på slutsträckan hade Norge (som vunnit de tre senaste herrstafetterna i VM) ett försprång på närmare en och en halv minut till trean Sverige (Finland låg tvåa, halvminuten bakom).

Redan vid varvningen efter tio minuters löpning hade Bergman plockat in över en minut på Norges slutman Magne Daehli. Och på den första kontrollen på den sista slingan skapade Bergman den avgörande luckan:

– Vi sprang på en väg och Magne kollade över axeln mellan fem och tio gånger. Jag förstod att han var stressad och när han drog snett så smet jag förbi, säger Bergman som för andra gången genom en mäktig slutsträcka kunde springa hem ett VM-guld i stafett till Sverige. Senaste gången var 2014 i Italien.

– Scenariot påminde faktiskt om hur det var den gången. Jag gick ut en dryg minut bakom, gick förbi och kunde njuta av avslutningen. Det känns så skönt att vi kunde hålla ihop hela vägen och ta det där guldet, säger Bergman.

Segrarlaget på väg mot målet, från vänster Emil S, Gustav B och Johan R. Foto: Rikard C
Glädjeyra förstås! Foto: Rikard C
Emil tar årets andra stora stafett-titel: Jukola och VM stafett. Foto: Rikard C

Finland tog silvret och Frankrike bronset. Norge slutade femma.

De dubbla svenska gulden betyder att Sverige vinner medaljligan med sina fyra guld och två silver. Nästa år är det dags för den första upplagan av sprint-VM. Då står Danmark som värd för arrangemanget.

RESULTAT, stafett, herrar:

1) Sverige (Johan Runesson, Emil Svensk, Gustav Bergman), 100.42, 2) Finland (Aleksi Niemi, Elias Kuukka, Miika Kirmula), +1.34, 3) Frankrike (Nicolas Rio, Frederic Tranchand, Lucas Basset), +1.43.

Prispallen i damstafetten, 2:a plats till Schweiz där Tunalöparen Julia Jakob sprang sista sträckan, Guld till Sveriges damer med Tove på mittensträckan, och brons till Ryssland. Foto: Lars Rönnols.

Sverige tog sitt tredje guld under VM i Norge. Och denna gång i damernas stafett. Lina Strand, som tidigare i veckan tog sin första individuella VM-medalj, gav de blågula en strålande start på stafetten.

Hon vann startsträckan med 44 sekunders marginal:

– Man ska inte ta några risker på förstasträckan. Men jag fick en lucka på att jag orienterade så bra och var stark. Jag har drömt om att genomföra en stafettsträcka på det här sättet, säger Lina Strand som skickade ut Tove Alexandersson på mittsträckan.

Alexandersson tog ut sig rejält i guldkampen på medeldistansen i går och det var något hon kände av även under dagens stafett:

– Jag var illamående på uppvärmningen och jag mådde inte bra när jag sprang. Men jag är glad att jag kunde hålla ihop orienteringen hela vägen, och både Lina och Karro gjorde fantastiska insatser, säger Alexandersson som tog sitt tredje guld på lika många försök under dagarna i Östfold.

Dagens VM-guld var Alexanderssons tionde i karriären:

– Detta var ett underbart slut på en häftig vecka, säger Alexandersson som växlade ut slutsträckans Karolin Ohlsson sekunderna bakom schweiziskan Julia Jakob.

Och genom hela slutsträckan blev en duell mellan Jakob och Ohlsson:

– Jag försökte skapa en lucka på den första slingan men kom inte loss och då bestämde jag mig för att smyga, ha koll på vad schweiziskan gör och ha stenkoll på orienteringen. När vi såg den sista kontrollen så bombade jag, säger Ohlsson som för ett år sedan sprang slutsträckan när Sverige vann sprintstafetten på VM i Riga.

Nu blev det ytterligare ett VM-guld för Ohlsson:

– Vilken räddning för min del på detta VM. Det har varit ett mörker fram till i dag. Jag är så glad att tjejerna gav mig förtroendet på sistasträckan. Och vi har genomfört stafetten precis som vi tänkt på förhand. Det känns helt underbart, säger Ohlsson.

Schweiz tog bronset fyra sekunder bakom Sverige och Ryssland tog bronset en dryg minut ifrån guldet.

Resultat stafett damer:

1) Sverige (Lina Strand, Tove Alexandersson, Karolin Ohlsson), 95.49, 2) Schweiz (Sabine Hauswirth, Simona Aebersold, Julia Jakob), +0.04, 3) Ryssland (Anastasia Rudnaya, Tatyana Ryabkina, Natalia Gemperle), +1.07, 4) Norge (Andrine Benjaminsen, Anne Margrethe Hausken Nordberg, Kamilla Olaussen), 1.13.

Sponsorer

Guld
Brons
Samarbetspartners

Publicerat

i

av