VM medel 2019 – Tove Guld och Emil 4:a!

Fantastiska Tove följde upp segern på långdistansen med ett nytt guld på medeldistansen idag under orienterings VM i Östfold. På dagens medeldistans blev det enormt spännande i damklassen. Som mest skilde tio sekunder mellan Alexandersson och loppets tvåa, schweiziskan Simona Aebersold, och i mål skrevs segermarginalen till fem sekunder. Bronset delades mellan Natalia Gemperle, Ryssland, och Venla Harju, Finland.

Tove fick ta ut allt för att vinna medeldistansen!

Alexandersson var nöjd med sin start på loppet:

– Jag tycker att jag hade en bra inledning och var väldigt fokuserad på orienteringen, ända fram tills jag kom ikapp Hausken. Jag började känna av benen ganska mycket, framför allt i vaderna och sedan spred det sig upp i låren och jag började känna mig stum rätt tidigt.

Och med tröttheten kom också en bom.

– När jag kom ikapp Hausken lyckades jag inte behålla det fina lugn jag haft i början. Jag gjorde ganska snart en miss, och sedan blev jag bara mer stum och mjölksyran spred sig. Jag kommer inte ihåg så mycket av andra halvan av loppet, mer än att jag var så fruktansvärt stum och försökte fokusera på orienteringen ändå.

När Alexandersson passerade arenan med cirka sju minuters orientering kvar hörde hon speakern:

– Jag hörde att det handlade om sekunder och jag kände mig inte så snabb. Jag tänkte: ”jag kommer inte att kunna springa ifrån någon här, utan jag måste bara försöka fokusera på att optimera orienteringen och springa så kort väg som möjligt. Sedan var det bara att ge allt jag hade på slutet och ta ut de sista krafterna.

Efter målgången låg Alexandersson kvar väldigt länge på marken, innan hon kunde skicka upp en näve i luften och le.

Efter en svag insats på fjolårets VM-medeldistans i Lettland är titeln återigen Alexanderssons. VM-guldet var hennes nionde totalt.

– Jag är van att ta ut mig, men det här var en av de värsta gångerna, säger Alexandersson.

Ett stort grattis Tove till ytterligare ett GULD!

Lina Strand slutade på sjunde plats, 1.52 efter Alexandersson och Karolin Ohlsson blev 14:e, +4.40.

Resultat, VM, medeldistans, damer

1) Tove Alexandersson, Sverige, 38.20, 2) Simona Aebersold, Schweiz, +0.05, 3) Natalia Gemperle, Ryssland, +1.45, 3) Venla Harju, Finland, +1.45.

Damernas VM finalbana

Precis som på damsidan ett par timmar tidigare (läs HÄR om Tove Alexanderssons seger) blev även herrarnas medeldistans en mycket dramatisk historia. Och den här gången var det Norge som drog det längsta strået, när Olav Lundanes bärgade andra guldet på detta hemma-VM.

Emil Svensk, som alltså var en ynka sekund från ett VM-brons, var nöjd med sitt lopp men grämde sig såklart över placeringen.

– Det är riktigt tråkigt att det var en sekund alltså. Riktigt kasst, säger Svensk.

Ett stort grattis Emil till ett fint lopp och ett riktigt bra resultat. Med bra lopp så kommer de bra resultaten, de individuella medaljerna kommer framöver. Det är ”bara” hårt arbete och tålamod som vill till för du har alla bitar som kan ta dig till VM Guld!

VM medel herrar 2019!

Den mesta texten från Svensk Orientering. Bilderna har Rikard C tagit.

Sponsorer

Guld
Brons
Samarbetspartners

Publicerat

i

av