10MILA 2019 – Herrarna 8:a!

Detta år så var det alltså dags för 10MILA att avgöras i den skånska myllan, närmare bestämt i Glimåkra i Nordöstra Skåne. De flesta av oss reste från Borlänge fredagmorgon i 4 minibussar. Efter en svettig resa i en slö Opelminibuss utan AC i högsommarvärme med 25 grader så var det skönt att komma fram. Herrlagen och ungdomarna bodde i Färe Montessorieskola i Sibbhult. Damerna bodde i ett hus i Osby. Vi sov i olika rum på madrasser och det fanns stora gemensamma utrymmen och ett bra kök. När vi kom fram till Skåne så hade Mattias Mårts fixat träningskartor bara några kilometer från boendet. För exempelvis mig som inte varit med på 10MILA-lägret så var det ett mycket värdefullt pass. Trots att jag orienterat i hur många år som helst så gäller det att ställa om till till varje terrängtyp om det skall gå bra.

Klubben hade ett ungdomslag på plats och de kom på 68:e plats av 258 godkända lag. I laget sprang Helmer Jöhnemark, Jacob Carlsson / Viktor Norberg, Lovisa Mases & Moa Birkebaek. Bra kämpat och hoppas att ni hade det kul!


Laget i tur och ordning!
Här ses str 1 från ungdomskavlen. Det gråa spåret visar Albin Gezelius väg.

Vi hade två damlag anmälda men tyvärr så blev Magdalena Olsson sjuk och laget fick stuvas om. Tilda Östberg (18) fick istället ta förstasträckan. ”-Det var nervöst, jag valde andra sträckan för att jag kände mig lite osäker, men när jag på morgonen fick reda på att jag skulle springa första så blev det lite pirrigt, men det funkade ju bra.” Nu tog hon hand om startsträckan på bästa sätt och låg länge med i täten men ett retligt misstag på slutet gjorde att hon kom som 16:e löpare till växel 3.12 min efter Sari Anttonen SK Pohjantähti.

Ronja Hugg (19) tog över och gjorde sin första insats i Stora Tunas förstalag. Det blev en tuff sträcka för Ronja och det blev en del krokar. Hon kom till växel som 48:e tjej.
Ett dygn efter loppet säger Ronja följande om hur det känns: ”-Jag är fortfarande väldigt besviken över loppet och att jag inte klarade av att genomföra det bättre. Jag har aldrig varit i en sådan situation förut, så jag tar med mig den erfarenheten inför framtiden. Men jag är väldigt tacksam att jag fick förtroendet!”. Sedan Ronja kom till Tuna så har hon varit med på alla aktiviteter och det kommer helt säkert ge resultat.

På den långa raka tredjesträckan lyfte Julia Jakob laget till 22:a plats med dagens 8:e snabbaste sträcktid.

Julia på väg upp mot varvningskontrollen. Foto: Rikard C

Frida Sandberg sprang den korta 4:e sträckan och växlade ut Tove som 23:e lag inför sista sträckan.

Frida mot mål. Foto: Rikard C

Världsstjärnan Tove Alexandersson gjorde ett starkt lopp och vann sistasträckan med nästan 2 minuter. Hon avverkade de 8 km på 50 minuter och förde in laget på 17:e plats knappa 10 minuter efter Tammerfors orienterarna i Tampereen Pyrintö.

Spurt mellan Stora Tuna OK´s Tove Alexandersson och Pargas IF´s Amy Nymalm. Foto: Rikard C

17:e plats var en godkänd insats med tanke på det unga lag som sprang, både Tilda och Ronja gjorde sina första insatser i förstalaget i riktigt stor seniorstafett. Det blir spännande att se hur dessa unga tjejer kan utvecklas framöver!

Herrarnas förstalag klarade att hålla sig helt friska. I andralaget så byttes det ordning av olika anledningar men utan att behöva ta in reserver.

Viktor Svensk (18) inledde precis så starkt som vi vant oss vid och var helt i tät långt in på första sträckan men efter att lampan slocknat med 20 min kvar så kom en bom, då han orienterare med den sämre reservlampan. Henning Sjökvist (21) visade att Pichlerträningen även funkar för orienterare och kunde växla som 20:e man – fantastiskt! Viktor in till växel som 40:e 1.29 min efter Jerker från Bollnäs.

Erik Liljequist visade prov på bländande skånsk dialekt innan tävlingen och han visade även att han klarade av den svåra och tuffa sträcka som han fick förtroendet att ta hand om. Den andra sträckan var en av tävlingens längsta med sina 12 km och elitmotionären Erik, som periodiserar sin träning genom att växla mellan 3, 4 och 5h veckor, tog 13 placeringar och kom till växel 6 min efter ledande Järla (Jens Rönnols).

William Pommer har under denna vinter verkligen bytt inriktning. Istället för fester med sina Universitetspolare i Linköping så har träningspassen kommit att bli en daglig vana och passen har blivit snabbare och längre. När vi kom fram till boendet under fredagseftermiddagen så kunde jag direkt se att han var rapp, pigg och visste vad han skulle göra. Pommer gick in och bombade på bästa sätt med 3:e snabbaste sträcktid och lyfte oss till 6:e plats endast 1.16 min efter SNO.

Olle ”Bandvagnen” Kalered var som vanligt allt annat än ödmjuk innan sin långa natt, men vi som känner honom vet att han bygger upp sig på detta sätt! Olle imponerar verkligen på stafetterna och med både fysik och sitt tekniska kunnande så klarade han av de 17,8 km alldeles perfekt och kom som 2:a till växel. ”Jag såg ingen anledning till att vara först in” var Olles kommentar efter loppet.

Jesper Svensk startade loppet på bästa sätt tillsammans med den svenska mästaren i nattorientering, Johan Högstrand. Men tyvärr så snek Jesper förbi den 7:e kontrollen precis utan att se den. Jag kan intyga att det var enormt tätt därinne även i dagsljus och jag förstår verkligen hur svårt det måste ha varit. Efter ca 5 min så tog Jesper kontrollen. Därifrån och till mål så återstod det nästan 7 km och med flera mindre misstag och utan ett fint gäng så tappades tid och även möjligheten att vinna. Vid växel så var avståndet 10.17 min till täten och placeringen 14:e.

Den omtalade 7:e kontrollen i den vidriga gröna pariet.

Joakim Svensk har gjort en mycket bra satsning mot 10mila med fokus på att få många pass med nattorientering för att vara så bra förberedd som möjligt. Drygt 20 nattpass och ett riktigt starkt resultat med 9:e platsen på Swedish League i Grums gjorde att vi hade höga förhoppningar på att Jocke skulle göra en riktigt bra insats. Nu började loppet bra på den enklare inledningen men sedan så kom det flera mindre misstag och till slut räknar jag till 6 st och då förstår man att det fattas 6 min mot Vetle Ruud Bråten som inte gör några misstag alls. Vi låg nu på 13:e plats 16 min efter Blåvitt.

Henrik Johannesson har imponerat under våren gör nu ett panglopp och lyfter oss ordentligt upp till 8:e plats med sträckans näst snabbaste sträcktid. Mycket starkt Henrik!

Den 8:e sträcka skulle vara gryning men den blev kolsvart inledningsvis för Anton Sjökvist och de andra av topplagen. Anton var inte förberedd för natt så det var svårt för honom att få ut hela sin fantastiska kapacitet under detta lopp. Anton gjorde en grov miss på en kontroll som jag tror han uppskattade till 3 minuter. Nu gjorde Anton det klart godkänt då han springer på 9:e bästa sträcktid och kom till växling som 9:e lag.

Efter en (alltför) lång uppvärmning så fick då äntligen Anton Forsberg gå ut på sin korta tekniska 9:e sträcka. Anton gjorde ett misstag i ett stigkors men i övrigt var det ett stabilt lopp. Anton tappade en placering till 10:e lag.

Anton Forsberg str 9

Emil Svensk har imponerat under våren med fina resultat och han gjorde en mycket seriös laddning mot 10mila med att anpassa kroppen till hårt arbete vid samma tidpunkt som den sista sträckan skulle avgöras på. Emil startade stenhårt och gick starkast av alla och vi låg som bäst 7:a men under den andra halvan så gjordes några småsvängar och slutplaceringen blev 8:a. Emil hade 7:e sträcktid och Gustav Bergman sprang 4 min snabbare men då längre ner i fältet utan någon press på sig.

Andralaget kom på 62:a plats, 2 placeringar sämre än i fjol. Jag tror att det är ett godkänt resultat för vårt lag.

Summa summarum så skulle jag säga att 8:e platsen är ett steg framåt mot det svaga resultatet från ifjol (20:e). Fler i laget gör stabila lopp och vi är på rätt väg med det tänket att vi skall lita på vår förmåga och göra våra egna lopp. Men vi är ännu inte där. Ännu mera kontrollerade insatser på nattsträckorna kommer att ge bättre resultat. Vi får fortsätta med förberedelserna för att nå dit!

Ett stort TACK till alla ledare, matlagare, supporters och löpare för en jättekul 10MILA-helg 2019! Allt fungerade toppenbra!

Alla TUNARESULTAT

(Text: Rikard Claesson)

Sponsorer

Guld
Brons
Samarbetspartners

Publicerat

i

av