Seger för D18-laget i Ungdomens 10-mila

Stora Tuna hade stora framgångar när Ungdomens Tio-mila avgjordes natten till lördagen vid Sparresäter i Västergötland.
Stora Tunas tjejer vann tävlingens damklass och kom tvåa i den yngsta klassen HD 12.
– Det här är en av de finaste stafetter som vi ungdomar och juniorer kan vinna inom orienteringen, säger Tove Alexandersson som på sista sträckan avgjorde till Stora Tunas fördel.
De två senaste åren vann Stora Tuna killarnas huvudklass som innehåller tio sträckor precis som riktiga Tio-mila. I år var det Stora Tunas tjejer som vann tjejklassen som består av femsträckor.
Det blev en dramatisk damtävling. När Lina Lång, Linnea Malmberg, Hanna Barkegren, Matilda Dammvik hade sprungit sina sträckor låg Stora Tuna femma efter växlingsplaceringarna 13-13-11-4.
Tove Alexandersson sprang då ut 4.44 minuter efter täten. Tove hade en taktik klar.
– Det gällde att hela tiden fokusera mig på min egen orientering och inte tänka på konkurrenterna. Sedan skulle vi få se hur långt det räckte, berättar Tove.
Det var en vinnande taktik. Tove sprang både rätt och snabbt. Tove tog placering efter placering och efter drygt halva banan skymtade hon ledande Anja Arbtner i Eksjö. När en tredje del av banan återstod var hon i ledningen.
– Jag förstod att jag var först, men det gällde att hela tiden fortsätta behålla koncentrationen på orienteringen.
Tove lyckades hålla skärpan och när hon sedan kom in på upploppet och mötte sina lagkompisar kunde segerfesten börja. Det dröjde faktiskt nästan två minuter innan andra laget Eksjö kom i mål.
Tove som denna sommar vunnit både JVM och O-ringen var märkbart glad efter loppet.
– Ja, den här segern värderar jag riktigt högt eftersom det är extra roligt att få vinna tillsammans med klubbkompisarna. Kom ihåg att även de andra i laget sprang riktigt bra. Det här är stort eftersom vi mötte många bra lag, säger Tove, som direkt efter tävlingen åkte till Polen på ett träningsläger med juniorlandslaget. Där avgörs nämligen JVM nästa år.
Noterat är att Stora Tuna kom tvåa i den yngsta klassen HD 12. De var bara sju sekunder efter segrande Bävern. I Stora Tunas lag sprang Henning Sjökvist, Viktor Barkegren, Viktor Svensk, Sofia Eriksson, Lisa Dammvik och Jesper Svensk.
I killarnas huvudklass vann finska Turun Suunnistajat-Paimion Rasti före kombinationslaget Hagaby/Gipen/Skogspojkarna. Hestra kom trea.
Stora Tuna som vann denna klass de senaste två åren ställde nu upp med en ny generation killar eftersom en stor del av de som senast vunnit har blivit för gammal för kavlen. Tunalaget kom 22:a.

Sponsorer

Guld
Brons
Samarbetspartners

Publicerat

i

av