Lena Gillgren intervjuas


Veckans intervjuobjekt är Lena Gillgren som vi kanske inte ser så ofta på träningarna eftersom hon inte bor i Borlänge just nu.

Hej Lena, hur står det till med dig så här mitt i vintern?

Det är bra med mig. Jag har klarat mig bra från skador och sjukdomar de senaste månaderna.

Om vi tar ett steg tillbaka, hur tycker DU att ol-säsongen 2008 gick med tanke på den träning och de förväntningar som du själv hade inför fjolårets säsong?

Eftersom jag inte tränat så bra hade jag inte så höga förväntningar, så jag är nöjd med säsongen.

10mila 2008 Rosersberg, Märsta. Vilka tankar och känslor ger det dig?

Tiomila var en av säsongens höjdpunkter. När jag tänker på mitt eget lopp och min prestation känns det inte helt bra, eftersom jag i förhand hade förväntat mig mer. Men jag tycker de andra tjejerna i laget skötte sig perfekt. Att vinna tiomila känns för mig som den största stafettprestationen man kan göra som svensk orienterare, och därför blir jag jätteglad när jag tänker på att vi fixade det.

Under 2008 har du jobbat heltid på Sandvik i Sandviken, hur har det påverkat din satsning och din träning och trivs du med den situationen?

När jag började på Sandvik i november 2007 blev det en stor omställning från att ha varit student. Jag insåg ganska snabbt att jag varken orkade eller hade motivaton för att träna lika mycket som tidigare. Dessutom saknade jag träningssällskapet som jag hade haft i Borlänge. I och med det bestämde jag mig för att 2008 skulle bli ett år med mindre träning och inte lika hård satsning som tidigare. Till en början kändes det riktigt tungt att ta ett sådant beslut, men samtidigt såg jag ingen annan lösning.

Förustsättningarna har inte förändrats, men nu känner jag mig mer bekväm i att ”bara” träna 4-6 pass i veckan. Dessutom känner jag mycket större träningsglädje nu än då, vilket är härligt.

Nu är vi som sagt mitt i vintern och jag har hört att du skall skida mellan Sälen och Mora första söndagen i mars, hur många mil skall du klämma innan Vasaloppet, vilken tid satsar du på?

Jag vet att det går rykten om att jag ska skida Vasaloppet, men det stämmer inte. Jag hade funderingar på det i höstas, men bristen på skidföre i Sandviken har gjort att jag ändrat mig. Vi har inte haft särskilt mycket snö i vinter, och första gången de drog naturliga spår i Högbo var i början av den här veckan (v. 5).

Om vi pratar OL, vilken disciplin tycker du är särskilt rolig/viktig för dig, sprint/lång/medel/natt/stafett?

Oj, det var en svår fråga, men om jag måste välja så blir det natt. Det tycker jag, som säkert många vet, är riktigt roligt. När man springer när det är mörkt blir det ännu svårare än på dagen, det gillar jag.

10mila 2009 går i Skåne och Stora Tuna har en lite tunnare damtrupp än under fjolåret sedan två damer lämnat föreningen. Det innebär troligen att ”kravet” på exempelvis dig ökar. Kommer 10mila vara vårens huvudmål för dig och vilken sträcka tror du att du bidrar på bästa sätt på?

Som jag ser det minskar kravet på mig. Tuna är inte längre favoriter och vi kan springa mer avslappnat och slå ur underläge. 10-mila kommer vid sidan av elitserien i Gästrikland att vara vårens huvudmål. Jag tror att andrasträckan passar mig bäst. Möjligtvis kan min rutin på förstasträckor komma till pass om jag lyckas få tillräcklig fart på benen.

När du tränar en vanlig vecka hemma i Sandviken, är det träning på egen hand som gäller?

Jag tränar mestadels ensam, men ibland får jag sällskap av min sambo Lars. På sommarhalvåret var jag med på Sandviken-klubbarnas träningsserie ”Skärmjakten” för att få en lagd bana med uthängda kontroller. Nu på vintern har jag tänkt vara med på Gästriklands vintercup när den kommer igång.

Vilka fritidsintressen har du vid sidan av orienteringen?

Förutom längdskidor, mountainbike och långfärdsskidskor gillar jag att baka och läsa böcker.

Tränar du med mp3-spelare och vad lyssnar du på för musik?

Ibland när jag springer långpass på egen hand brukar jag ta med mp3-spelaren. Då brukar jag trycka på shuffle så det kan bli till exempel; Michael Jackson, Kent, Sahara Hotnights och Pink.

Vilket är ditt senaste lagbrott?

Igår när jag åkte 15-kilometersspåret i Högbo åkte jag inte igenom Pay&Ski´s betalstation.

Är det något som du vill hälsa till din klubbkompisar och lagkamrater?

Lite sent kanske, men jag måste passa på att säga att jag tycker det var riktigt skojigt på helglägret i Säfsen. Tack alla ni som var med där. Sen vill jag hälsa till alla damlöpare att de ska träna på!

Sponsorer

Guld
Brons
Samarbetspartners

Publicerat

i

av