Johan ”Affe” Alfredsson intervjuas


Så här dax är ”Affe” och andra i kklubben på väg på läger, men Rikard Claesson har hunnit ställa några frågor innan de dragit iväg.

Hur är läget med dig och din ungdomliga och spänstiga kropp, ryktet gör gällande att du tränat bra i vinter, stämmer det?

Jo, det har väl rullat på hyggligt tycker jag. Trodde faktiskt när säsongen 08 var slut att det inte skulle bli så mycket, men en längre förkylning i november gjorde susen och motivationen kom tillbaka. Lite nytt upplägg med Emmas rockgympa och bra variation mellan löpning och skidor (vilken otroligt fin vinter vi har haft!) har bidragit till mer mängdträning. Det är kul också med de hungriga juniorerna som är med på träningarna!

Om vi tar ett steg tillbaka, hur tycker DU att ol-säsongen 2008 gick? Vilka tävlingar/resultat är du mest nöjd med?

Den var väl inte ihållande på topp om man summerar den. På våren blev showen kort. Sopade i knäet i mitten på april, sprang nästa tävling i Alfta (fin terräng där) i början på juni. Hyffsat Jukola där vi i andrakedjan skötte oss bra tycker jag! Hösten inleddes med bristande träningsbakgrund, men körde några hårda veckor i slutet på semestern så jag orkade i mål på tävlingarna fram till 25-manna. Tog ju faktiskt en seger på Gävles tävling också. Det var nog 2001 senast! Sedan var ju 25-manna en höjdare tycker jag!

Snart är det dags för dig att åka på utlandsläger med Tuna, vart skall ni åka? Blir det både träningar och tävlingar?

Jepp, Portugal, det skall bli riktigt roligt. 8 stycken är vi som skall springa 2 tävlingar och sedan träna. Blev sugen att hänga på, då jag haft en bra träningsperiod och bokade flyg ganska sent. Skönt att vila från jobbet också!

Vilka planer har du för årets säsong, vilka tävlingar kommer du att satsa lite extra på?

Senaste åren så har det varit kavlarna som kittlar, det är väl ingen skillnad nu tycker jag. Ser ut att bli roliga stafetter på 10-mila, Jukola och framförallt SM. Skall försöka kriga till mig en plats i första uppställningen i alla fall!

Jag gissar att du prioriterar 10mila ganska högt, förra året kunde du inte deltaga pga den skada du fick på Lännasprinten vilket borde betyda att du är revanschsugen. Vilken sträcka siktar du på 2009?

10-mila är ju alltid vinterträningens morot, som man inte vill sitta och titta på storbild i vardagsrummet på (så var det förra året nämligen). Har varit med nästan alla år sedan 1985, så det har blivit några. Har jag nämnt att jag är bra på 1:a sträckor!? Det är ju lite lång i år, men man vet aldrig. Annars är väl en nattsträcka kanske det enda jag gör mig gällande på så får gasellerna gå på slutet.

Hur många rådjur, rävar, björnar, vargar, fåglar och älgar har du skjutit i år?

Råddjuren tittar jag på i trädgården, rävarna får Mårts hålla efter, björn såg jag faktisk ingen i år, varg får man inte skjuta, det borde du känna till, fågel har jag inte jagat och älgarna fick gå förbi också, då det var fel djur hela tiden. Ibland är det bra att spara på krutet!

Varför är det kul att spela på hästar?

Häftiga djur som kan springa riktigt fort! Att vara på travbanan när de riktigt bra hästarna tävlar är riktigt roligt. Sedan är det ju kul att tjäna en massa pengar! Vi är ett roligt orienterargäng som spelar tillsammans. Lite tjat vet du.

Du ligger just nu 6:a av tunaherrarna på rankinglistan, placerad på 209:e plats. Närmast före dig ligger Mattias Mårts och närmast efter Peter Löfås. Är ranking något du bryr dig om som värdemätare? Kommer du att tappa placeringar i klubbstatistiken under 2009?

Har legat och slingrat i de regionerna av listan flera år nu, det kanske är dags att avancera. Man vill ju försöka hålla så många som möjligt efter sig oavsett om de heter Mattias eller Peter.

Hur har du tränat denna vecka?

Har faktiskt återhämtat mig med ett lättare löppass, dels för att rehabilitera lite ryggskavanker och sedan tror jag på lite pulsering i träningen. Har varit många veckor med ganska mycket tid och i samma antal timmar för att vara mig. Viktigt att känna efter när man håller på att trilla över gränsen. Det är det som är hemligheten att bli bättre. Väntar ju också en fin träningsvecka i + 18 grader Celsius.

Du har ju bytt bil ganska nyligen, var tror du att din välvårdade Opel finns idag?

Går kanske som taxi på kontinenten. Man sover ju bättre om man visste att Chauffören inte är en slarver…

Tack för intervjun och ha det så bra på lägret, är det något som du vill säga oss som är hemma och tränar?

Utnyttja de fina vinterförhållandena med varierad träning. Ta av skidorna från fötterna och blås ur med löpning några gånger. Passa på att springa stads-ol som jag ansvarar för på lördag. Jocke S har lagt en riktigt fin bana som du Rikard ser till att leverera till starten. Det är delegering det! Önskar också de som skall åka Sälen-Mora lycka till.

Sponsorer

Guld
Brons
Samarbetspartners

Publicerat

i

av