Anton Sjökvist i mastig intervju

Rikard Claesson fortsätter sina djuplodande intervjuer, denna gång får vi höra Anton Sjökvists svar.

Hej Anton, hur står det till med dig så här mitt i vintern?

Helt okej även om det kunde ha varit bättre, drog på mej en lite förkylning och blev frisk med bara en vecka kvar till JVM i skidO som varit vintersäsongens stora mål tillsammans med en bra grundträning. Men nu är jag bättre tränad än någonsin och kommer i vår att jobba på löpningen tillsammans med friidrottarna i Mora.

Om vi tar ett steg tillbaka, hur tycker DU att OL-säsongen 2008 gick? Vilka tävlingar/resultat är du mest nöjd med?

Jag startade helt ok på Juniorcuperna trots att det var ovant att springa så långt. Blev tyvärr sjuk under JVM-testerna och sumpade därmed formen för ett tag. Under 5-dagars var löpningen dålig vissa dagar och riktigt bra andra, orienteringen var stabil men tyvärr inte felfri någon dag. Kom dock 5a på en etapp om jag inte missminner mig. (red anm det stämmer Anton blev 5:a på E3 långdistansen vid Hundfjället)

Inför säsongens stora mål SM i Södermanland åkte jag till Italien med någon form av talanggrupp (red anm i Svenska orienteringsförbundets regi med en utvald grupp för att utveckla talanger till elitlöpare) för att slipa formen lite extra. Där lyckades jag dock krossa hälkudden vilket gjorde att jag inte kunde löpträna under perioden innan SM. Lången gick ändå bra och jag låg med chans på topp 6 innan jag sumpade det på 2 kontroller. Jag kom 10a (red anm Anton kom 12:a 7.02 min efter segraren Johan Runesson). Medeldistansen på SM glömmer vi men dagen efter var det STAFETT! Där jag fick äran att springa första sträckan. Jag kom iväg bra men tog ett halvrisigt vägval på den 1,5 km långa sträckan till första kontrollen och var där tillsammans med två andra löpare. Jag trodde att jag tappat klungan och pumpade på för att gå ifatt. Vid radion var jag dock ensam i tät, 1 minut före nästa lag, tyvärr missade jag sedan och täten kom ifatt och gafflingen senare gjorde att en grupp kom ifrån mig. Jag växlade som 5a vilket jag var mycket nöjd med och när Rassmus sedan sprang som en gud på sista var medaljen säkrad! Även U10mila var en höjdpunkt samt Jukola när jag slog förstalagets Brandmansjohan på min sträcka (red anm ja det stämmer Anton var 34:a på 5:e sträckan och 47sek snabbare än Johan Israelsson).

Vad är skillnaden mellan att vara ungdomslöpare och att springa orientering i juniorklass?

Det är längre banor och framförallt är alla bra med på de flesta tävlingar man springer. I ungdomsåren sprang jag mycket i Dalarna och fick det lite lättare.

Hur har det gått med din skadade hälsporre som störde dig under hösten, har du fått ordning på den?

Det var en krossad hälkudde och inget annat men den är bra nu, jag springer för fullt igen.

Själv gick jag (Rikard) på orienteringsgymnasiet i Åmål, det var en stor omställning att klara sig själv med mat, tvätt osv. Hur tycker du att den biten varit för dig i Mora?

Den har gått så bra så bra. Vi äter helt okej och lyxar till det en gång i veckan med fläskfile lr liknande. Till skillnad från vissa andra kommer jag kanske inte vara senior med junistänk för alltid (Red anm det måste vara Jonas Olsson Anton syftar på och han blir veteran i år då han kommer springa H35 på alla tävlingar 2009).

10mila 2009, vilken sträcka och i vilket lag kommer Anton Sjökvist springa?

Jag kommer absolut springa i förstalaget och antagligen på en dagsträcka som inte är över 15 km. Natt kommer även det gå bra då Joakim Svensk bygger superlampor för fullt. (red anm, på 10mila 2009 blir det troligen endast 3 dagsträckor och sista sträckan är 17km, sträcka 8 och 9 är 6km och det skulle även Anton orka med)

Hur många tjejer har du hånglat med hittills i år?

Fler än dig i alla fall.

Välj dryck: Lättöl eller alkoholfri cider?

Alkoholfritt eftersom jag inte är 18 samt inte är lika manlig som Affe.

Om du bjuder mor och far på mat när du är hemma i Skräddarbacken vad får de då?

Det kan bli en smarrig Pasta Carbonara med ägg i massor, men för det mesta är jag alldeles utsjasad av tuff skolgång.

Hur har du tränat denna vecka?

Jag har som sagt varit sjuk men senaste friskveckan innehöll:

Måndag: 4×4 intervaller skidor med lite för hög insats som vanligt.

Tisdag: träningstävling skidorientering med jämn och hög puls i närheten av mjölksyratröskeln under stora delar av det 1 timmes långa passet.

Ons: Löpning distans, för ovanlighetens skull sprang jag inte för fort utan höll jämnt i 1,5timme

Tors: Fartlek på skidor med farthöjningar i lämpliga backar.1h

Fre:Vila

Lör SkidOtävling1.20h

SÖn SKido tävling0,55h

Total tid: ca 7h 6 pass.

För att få ut VISSA seniorer kan jag nämna att jag i november och december månad tränade totalt 82h och 60 pass.

Är det något som du vill säga till dina klubbkompisar när du nu har chansen?

Ha det kul på tisdagsintervallerna och kom på helgträffarna, alltid kul att tävla på träning!

Sponsorer

Guld
Brons
Samarbetspartners

Publicerat

i

av